Urmare a apelurilor lansate de autoritățile de la Kyiv pe tema reconstrucției post-război a Ucrainei, dar și urmare a unei solicitări a Podul.ro, Ministerul de Externe de la București a venit cu o serie de comentarii privitoare la rolul regional jucat de România în sprijinirea statului ucrainean, dar și despre oportunitatea patronajului economic.
Inițiativa unui patronaj economic local post-război a fost lansată la Kyiv, aceasta fiind intens promovată de către noul ministru de Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga. (detalii AICI)
Ministerul de Externe al României reacționează în premieră, în exclusivitate pentru Podul.ro, la invitația autorităților ucrainene de a ne alătura acestei inițiative.
Conform Bucureștiului, statul român susține și se angajează să sprijine toate eforturile menite să ducă la reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei devastate de războiul genocidar și de ocupație al Rusiei. Sprijinul se va realiza atât în plan bilateral, cât și în plan comun, cu aliații euroatlantici. În plus, România vede reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei într-o cheie comună cu Republica Moldova, Basarabia urmând să beneficieze de anumite proiecte regionale, inclusiv ca urmare a poziției sale tranzitorii.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit de către ministerul de Externe al României. Vezi cum comentează Bucureștiul posibilitatea luării sub patronaj economic a unei regiuni din Ucraina:
“România a oferit sprijin Ucrainei și poporului ucrainean încă din primele zile ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. Măsurile adoptate au reliefat solidaritatea autorităților și a întregii societăți în fața agresiunii și crimelor de război comise de Rusia. În acest sens, România a participat activ la toate eforturile, la nivel european și internațional, pentru consolidarea sprijinului pentru Ucraina, precum și pentru sancționarea și tragerea la răspundere a agresorului.
Perspectiva României față de reconstrucția Ucrainei subliniază complementaritatea cu procesul de integrare europeană, precum și abordarea regională prin implicarea Republicii Moldova. Mai precis, România consideră că procesul de reconstrucție trebuie privit în strânsă legătură cu reformele ample care trebuie implementate de Ucraina, în cursul procesului de integrare europeană.
Totodată, procesul de reconstrucție trebuie să aibă, în opinia României, o dimensiune regională mai amplă, care să includă Republica Moldova, având în vedere angajarea Kievului și Chișinăului pe un parcurs european confirmat, precum și exigențele integrării celor două state în Piața Europeană Unică.
Menționăm că la nivel european, la 1 martie 2024, a intrat în vigoare Mecanismul pentru Ucraina, un instrument care oferă sprijin predictibil pentru funcționarea statului ucrainean, stimularea investițiilor private în activitățile de reconstrucție, precum și pentru autoritățile locale și regionale, respective pentru societatea civilă. Prin operaționalizarea acestui Mecanism se urmărește consolidarea capacității Ucrainei de a implementa reformele asociate procesului de integrare europeană, precum și îndeplinirea măsurilor de creștere economică asumate prin Planul pentru Ucraina. România s-a numărat printre statele care a susținut adoptarea și implementarea rapidă a Mecanismului pentru Ucraina, care oferă posibilitatea mediului privat din România de a se implica în proiecte concrete de reconstrucție în Ucraina.
În cadrul tuturor contactelor recente, România și-a exprimat angajamentul pentru implicarea activă în procesul de reconstrucție a Ucrainei. De asemenea, acest interes a fost transmis de reprezentanții oficiali ai României la Conferințele privind reconstrucția Ucrainei de la Londra (21 iunie 2023) și Berlin (11 iunie 2024). Mai mult, companii private din România au participat la Forumul de reconstrucție din marja Conferinței de la Berlin, având ocazia de a intra în dialog direct cu partenerii economici și cu autoritățile ucrainene în vederea identificării unor oportunități concrete de colaborare.
Menționăm, de asemenea, că partea ucraineană a avansat cu titlu generic, în dialogul cu majoritatea partenerilor internaționali, sugestii de concentrare asupra unei singure regiuni a eforturilor naționale de susținere a reconstrucției Ucrainei. Ca și în cazul multor parteneri internaționali, propunerea este reținută în analiză de partea română, având în vedere necesitatea evaluării preliminare și cât mai precise a nevoilor de ansamblu ale Ucrainei, respectiv a dinamicii de securitate. Elementele transmise de dumneavoastră sunt parte a analizei pe subiect a instituțiilor din România”.