Raport sud-coreean: soldații nord-coreeni trimiși drept carne de tun în războiul contra Ucrainei au un moral bun, dar nu înțeleg războiul modern. Cu cât ar urma să fie plătiți


Raport sud-coreean: soldații nord-coreeni trimiși drept carne de tun în războiul contra Ucrainei au un moral bun, dar nu înțeleg războiul modern. Cu cât ar urma să fie plătiți

Militarii nord-coreeni ar urma să primească lunar din partea Rusiei în jur de 2000 de dolari fiecare, conform Radio Free Asia, care a preluat un raport al Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud. 

Potrivit informațiilor disponibile, 3000 de militari nord-coreeni au ajuns deocamdată în Rusia, urmând ca până în decembrie să mai vină și alții, pentru un potențial total de peste 10.000. Majoritatea covârșitoare a militarilor nord-coreeni care se află deja din Rusia au fost repartizați în mai multe unități de pregătire pentru a primi "instruire specializată" în utilizarea echipamentelor militare și pilotarea dronelor, au declarat parlamentarii sud-coreeni citând rapoarte ale Serviciului Național de Informații.  

Există informații din zona instructorilor ruși conform cărora nord-coreenii au un moral bun, dar nu înțeleg războiul modern și e de așteptat să sufere pierderi grele atunci când vor ajunge pe linia frontului. În plus, există și alte informații care sugerează că ar fi fost trimiși în Rusia și piloți de vânătoare nord-coreeni, pentru a opera avioane de luptă, ceea ce ar putea rezolva problema lipsei de piloți militari din Rusia.  

Generalul Kyrylo Budanov, șeful Direcției Ucrainene de Informații Militare, a declarat marți că se așteaptă ca primele trupe nord-coreene să ajungă miercuri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a avansat pe teritoriul Rusiei încă din vară.  

"Nu este clar în acest moment cât de multe sau cum vor fi echipate. Vom vedea după câteva zile", a adăugat Budanov. 

Separat, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că rămâne de văzut care ar fi sarcinile militarilor nord-coreeni din Rusia. 

"Sunt dovezi că există trupe ale RPDC în Rusia", a declarat Austin pentru presă, referindu-se la Coreea de Nord prin numele oficial și anume Republica Populară Democrată Coreeană.

"Ce fac ei mai exact? Rămâne de văzut. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm", a adăugat Austin. (sursa: Radio Free Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.