Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a însărcinat autoritățile să elaboreze propuneri pentru concretizarea unui așa-numit plan de acțiune internă care să ajute țara să reziste războiului. Trebuie subliniat că acest plan nu constituie o alternativă la planul de victorie prezentat partenerilor externi, ci vine complementar cu acesta.
Spre deosebire de planul de victorie prezentat partenerilor occidentali, noul plan al președintelui va include măsuri pe care Ucraina însăși trebuie să le ia. Mai exact, este vorba de un document care va aborda decizii interne în multe domenii - complexul militar-industrial, apărarea, economia, politica socială și altele, conform relatării BBC-Ukraine.
"Președintele a dat deja instrucțiuni pentru elaborarea acestui plan", care urmează să fie pregătit și prezentat ucrainenilor până la sfârșitul anului, a declarat o sursă din echipa lui Zelenski.
"Scopul este de a face tot posibilul pentru a menține unitatea și a obține rezultate în diferite domenii ale dezvoltării țării", a explicat sursa.
Planul de victorie prezentat în luna septembrie de către președintele Zelenski în Statele Unite. iar apoi prezentat liderilor europeni, conține pașii pe care Kyivul propune să fie urmați pentru câștigarea războiului împotriva Rusiei. Acel plan constă în 5 puncte și 3 anexe secrete, din care primele 4 urmează să fie puse în aplicare în timpul războiului, iar al cincilea după război.
Primul constă în invitarea Ucrainei de a adera la NATO înainte de sfârșitul războiului, ceea ce ar fi o "dovadă de determinare" și va arăta Rusiei că Putin a pierdut geopolitic în fața lumii.
Al doilea punct include: continuarea operațiunilor pe teritoriul Rusiei și ridicarea restricțiilor privind efectuarea de lovituri asupra teritoriului acesteia; apărarea aeriană; doborârea în comun a avioanelor rusești cu partenerii; extinderea utilizării dronelor și rachetelor ucrainene; accesul la informațiile partenerilor.
Al treilea punct presupune desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unui pachet de descurajare strategică non-nucleară care va fi suficient pentru a proteja țara în viitor. Acest punct are o anexă secretă, care a fost deja trimisă partenerilor occidentali.
Al patrulea punct privește potențialul economic strategic al Ucrainei, care are o concentrare de resurse naturale, inclusiv metale critice, uraniu, titan, litiu, grafit și altele, în valoare de trilioane de dolari americani. Kyivul propune semnarea de acorduri cu partenerii occidentali privind protecția și investițiile comune în extracția și utilizarea acestor resurse.
Al cincilea punct este conceput pentru perioadă postbelică, când, spune Zelenski, țara va avea unul dintre "cele mai experimentate contingente militare". Acești oameni, care au o experiență reală în purtarea unui război modern, experiență în utilizarea armelor occidentale și în interacțiunea cu trupele NATO, ar putea înlocui unele contingente militare americane desfășurate în Europa, dacă partenerii vor fi de acord. (sursa: BBC)