7 israelieni de origine azeră, arestați în Israel în baza unor acuzații grave, de spionaj în favoarea Iranului. Ce informații ar fi furnizat aceștia regimului terorii de la Teheran


  • ACP
  • Oct 22, 2024 17:37
  • 140
7 israelieni de origine azeră, arestați în Israel în baza unor acuzații grave, de spionaj în favoarea Iranului. Ce informații ar fi furnizat aceștia regimului terorii de la Teheran

Poliția israeliană și agenția de securitate internă Shin Bet au anunțat luni că au fost arestați 7 israelieni, dintre care 2 sunt minori, sub suspiciunea de spionaj în favoarea Iranului. 

Procurorii susțin că aceștia sunt suspecți că ar fi îndeplinit aproximativ 600 de misiuni pentru Iran pe parcursul ultimilor 2 ani, începând de la colectarea de informații despre situri militare și de infrastructură sensibile, până la identificarea unor potențiale ținte umane pentru Iran. "Gravitatea și amploarea" incidentului este "printre cele mai serioase cunoscute de Israel", a declarat poliția israeliană.  

Cei 7 suspecți sunt evrei de origine azeră din Haifa, dintre care unii sunt rude, iar unul dintre ei e un soldat dezertor. Conform suspiciunilor, doar unul dintre israelieni a fost inițial recrutat pentru munca de spionaj de către cineva din Azerbaidjan, care l-a pus în contact cu un intermediar turc care își spunea "Alkhasan", după care s-a recrutat restul rețelei. Cei 7 ar fi interacționat cu 2 agenți iranieni, care își spuneau "Alhan" și "Orhan", știind că informațiile pe care le transmiteau puteau pune în pericol statul. "Erau disperați după sarcini, pentru că erau disperați după bani", a declarat o sursă din poliție.

Ei "au primit de la responsabilii lor hărți ale locurilor strategice, inclusiv ale bazei Brigăzii Golani", a declarat procurorul general. Alte locuri vizate de cei 7 sunt baza aeriană aeriană Nevatim, lovită de rachetele balistice iraniene și bazele Ramat David, Glilot și baza Brigăzii Golani, unde 4 soldați au fost uciși săptămâna trecută într-un atac cu dronă al grupării teroriste Hezbollah.

Acțiunile suspecților "au provocat daune de securitate statului", a declarat în cursul zilei de luni un înalt responsabil al Agenției Israeliene de Securitate, astfel că acuzațiile, așteptate până la sfârșitul săptămânii, se anticipează a include sprijinirea inamicului în timp de război.  

"Această anchetă evidențiază eforturile continue ale serviciilor secrete iraniene de a recruta și exploata cetățeni israelieni pentru spionaj și terorism în Israel", a declarat poliția israeliană. 

"Rețeaua de spioni a efectuat misiuni extinse de recunoaștere a bazelor militare israeliene din întreaga țară, concentrându-se asupra instalațiilor forțelor aeriene și navale, porturilor, locațiilor sistemului Iron Dome și infrastructurii energetice, cum ar fi centrala electrică Hadera", au mai declarat reprezentații poliției. (sursa: The Jerusalem Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.