Coreea de Sud ia în calcul trimiterea de militari în Ucraina! Ce roluri operative ar urma să aibă aceștia


Coreea de Sud ia în calcul trimiterea de militari în Ucraina! Ce roluri operative ar urma să aibă aceștia

Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de militari în Ucraina, pentru a monitoriza trupele nord-coreene ce au fost desfășurate de regimul de la Phenian pentru a sprijini Rusia, informează presa sud-coreeană. 

Agenția de spionaj a Seulului a declarat săptămâna trecută că aproximativ 12.000 de soldați din unități de elită nord-coreene au fost trimiși în Rusia, unde sunt pregătiți pentru a lupta pe frontul ucrainean.

În cursul zilei de luni, o sursă guvernamentală din Coreea de Sud a declarat pentru presă că "există posibilitatea ca personalul să fie trimis în Ucraina pentru a monitoriza tacticile și capacitățile de luptă ale forțelor speciale nord-coreene trimise în sprijinul Rusiei". E de așteptat, în aceste condiții, ca militarii sud-coreeni să facă parte din unitățile de informații. Ei ar putea analiza tacticile nord-coreene pe câmpul de luptă sau chiar să ia parte la interogatoriile nord-coreenilor capturați. De asemenea, militarii sud-coreeni ar furniza Kyivului informații despre tacticile militare, doctrina și operațiunile Coreei de Nord.  

Sudul a avertizat totodată că ia în considerare furnizarea de arme "ofensive" Ucrainei, ca răspuns la evoluția cooperării militare, marcând o schimbare față de poziția sa anterioară de a oferi doar ajutor neletal.  

În ceea ce privește tipurile de arme ce ar putea fi trimise Ucrainei, un oficial din cadrul biroului prezidențial a declarat că opțiunile ar putea varia de la "arme de apărare" la "arme ofensive", în funcție de evoluția situației.

Un înalt funcționar din cadrul biroului prezidențial a precizat pentru presă că sunt mai multe condiții în care guvernul sud-coreean ar lua în considerare furnizarea de arme. Printre aceste condiții figurează următoarele:

- se evaluează dacă Coreea de Nord primește tehnologie militară avansată din partea Rusiei în schimbul trupelor trimise pe frontul ucrainean, ceea ce ar putea spori capacitățile unităților sale de rachete nucleare 

- se evaluează dacă cooperarea se extinde la modernizarea armelor convenționale învechite ale Coreei de Nord, reprezentând astfel o amenințare semnificativă la adresa securității Coreei de Sud

- se evaluează dacă Rusia ajută Coreea de Nord să depășească eșecurile sale repetate de a lansa cu succes un satelit de recunoaștere, îmbunătățind astfel capacitățile sale de supraveghere asupra Coreei de Sud (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.