Procuratura din Turcia a pus sub acuzare 7 persoane pentru spionaj în favoarea Chinei comuniste. Detaliile cazului


  • ACP
  • Oct 18, 2024 13:02
  • 712
Procuratura din Turcia a pus sub acuzare 7 persoane pentru spionaj în favoarea Chinei comuniste. Detaliile cazului

Procuratura din Istanbul a pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Chinei o grupare de 7 persoane care urmează să fie aduse în fața unui tribunal în următoarele săptămâni. 

Suspecții sunt acuzați de "obținerea de informații confidențiale privind afaceri de stat în scopul spionajului politic sau militar" și riscă până la 25 de ani de închisoare fiecare.  

Biroul procurorului șef din Istanbul precizează în actul de acuzare că agenți ai serviciilor de informații chineze au luat legătura cu persoane originare din Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din China, care locuiesc în Turcia, și pe care le-au forțat să obțină informații, amenințându-le că le vor face rău membrilor familiilor lor din China dacă nu fac ce li se cere. În același timp, agenții serviciilor de informații chineze au oferit acestor persoane sprijin financiar, libertatea de a călători în Xinjiang și contactul cu familiile lor în schimbul informațiilor oferite. 

Informațiile solicitate de agenții chinezi vizau în special persoanele originare din Xinjiang și asociațiile din Turcia în care aceste persoane sunt membre.  

Suspecții s-au amestecat cu ușurință cu alți uiguri care trăiesc în Turcia cu statut de refugiat tocmai datorită rădăcinilor lor uigure, au explicat procurorii turci în actul de acuzare.  

Unul dintre inculpați, Shadeke M, acuzat că a transmis informații despre mai multe asociații care poartă numele Turkestanului de Est - un termen folosit în general pentru Xinjiang de către disidenții regimului chinez - s-ar fi întâlnit cu agenți de informații chinezi în Hong Kong și Arabia Saudită. Suspectul ar fi primit 132.000 de dolari în schimbul serviciilor oferite agențiilor chineze de informații, au precizat procurorii turci.  

Arestările și acuzarea suspecților de spionaj pentru China au venit într-o perioadă în care Beijingul și Ankara au dezvoltat relații foarte strânse, prilej cu care au fost semnate acorduri pentru mai multe investiții semnificative ale companiilor chineze în Turcia. Cu toate acestea, Ankara nu dă semne că ar face concesii în ceea ce privește activitățile de spionaj pe teritoriul Turciei ale unor persoane originare din China, chiar dacă acestea vizează comunitățile uigure. (sursa: Daily Sabah)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.