Ce i-a transmis Zelenski lui Trump: Ori Ucraina va avea arme nucleare ori intră în NATO!


Ce i-a transmis Zelenski lui Trump: Ori Ucraina va avea arme nucleare ori intră în NATO!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a relatat joi că a discutat despre necesitatea acceptării Ucrainei în NATO cu prezidențiabilul republican Donald Trump, căruia i-a amintit cu amărăciune episodul în care Kyivul a renunțat la armele nucleare.  

Președintele Zelenski a adus în discuția cu Trump Memorandumul de la Budapesta, din 1994, prin care au fost oferite garanții de securitate Ucrainei după renunțarea la armele nucleare, calificându-l drept un acord slab care nu a reușit să protejeze Ucraina.

Acordul semnat la conferința OSCE de la Budapesta, pe 5 decembrie 1994, a fost parafat inițial de trei puteri nucleare: Rusia, Statele Unite și Marea Britanie, cărora li s-au alăturat apoi China și Franța în documente separate.

"Dintre toate aceste mari puteri, toate fiind națiuni nucleare, care a avut de suferit? Toate? Nu, doar Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Au renunțat toate? Doar Ucraina. Cine este în război astăzi? Ucraina", a spus Zelenski.

"Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: Ne-am trezit în această situație, deci care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare - și atunci asta va fi apărarea noastră - ori trebuie să avem un fel de alianță. Și în afară de NATO nu cunoaștem nicio alianță eficientă în prezent", a subliniat președintele ucrainean. 

El a adăugat că țările NATO nu sunt în război în prezent, motiv pentru care Ucraina alege NATO în detrimentul armelor nucleare. 

"Cred că Donald Trump m-a auzit. El a răspuns «Raționamentul tău este corect»", a mai relatat Zelenski. 

Zelenski a amintit despre discuția purtată cu Trump pe parcursul unui briefing susținut Bruxelles după ce a prezentat Planul de Victorie al Ucrainei la Consiliul European. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.