Nord-coreenii trimiși să fie carne de tun în războiul contra Ucrainei au început să dezerteze


  • ACP
  • Oct 16, 2024 11:59
  • 1080
Nord-coreenii trimiși să fie carne de tun în războiul contra Ucrainei au început să dezerteze

Publicația Kyiv Post, care citează surse din sfera serviciilor de informații, afirmă că 18 soldați nord-coreeni ar fi dezertat în apropierea frontierei ucrainene, la granița dintre regiunile Bryansk și Kursk din Rusia.  

Sursa ucraineană a declarat că nu se cunoaște motivul pentru care militarii și-au părăsit pozițiile, iar apoi au lipsit la apel, dar a precizat că forțele ruse îi vânează în prezent, în timp ce comandanții din zonă încearcă să mușamalizeze incidentul și să îl ascundă de eșaloanele superioare.

Incidentul are loc la doar o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat o cerere de ratificare a tratatului pentru un "parteneriat strategic cuprinzător" între Federația Rusă și Coreea de Nord, care fusese semnat pe 19 iunie în timpul vizitei efectuate de Putin în Coreea de Nord.

Concomitent cu raportul conform căruia acești soldați sunt absenți fără permisie, alte rapoarte ale serviciilor de informații afirmă că până la 3.000 de militari nord-coreeni au fost instruiți pentru a forma un "batalion special Buryat" la baza Brigăzii a 11-a de asalt aerian separat a armatei ruse de la Sosnovy Bor, lângă Ulan Ude, în Buryatia.  

Un milblogger ucrainean, Igor Sushko, a declarat marți pe rețeaua X că trupelor nord-coreene li se eliberează cărți de identitate militare rusești care îi identifică drept buriați, în condițiile în care populația indigenă din Republica Buryatia, situată în estul Siberiei, are un aspect asiatic.

Rapoartele spun că unitatea formată din nord-coreeni este în prezent dotată cu arme și echipamente.

Prezența militarilor nord-coreeni a fost semnalată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a comentat rapoartele serviciilor de informații conform cărora șase ofițeri nord-coreeni au fost uciși, iar alți trei au fost răniți de o lovitură de rachetă care a ucis până la 20 de ocupanți în apropiere de Donețk în data de 3 octombrie.  

Șeful Centrului Ucrainean pentru Contracararea Dezinformării, Andrei Kovalenko, a comentat însă că integrarea personalului militar nord-coreean în forțele ruse ar putea fi complicată de bariera lingvistică, în condițiile în care mai puțin de 1% din ofițerii nord-coreeni cunosc limba rusă.  

"Deși Rusia ar putea utiliza inițial soldați nord-coreeni în regiunea Kursk, există posibilitatea ca câteva zeci de mii de soldați să fie în cele din urmă desfășurați în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, alături de omologii lor buriați", a mai adăugat Kovalenko. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.