Rusia anunță că va interveni de partea Coreei de Nord în cazul unui război cu Coreea de Sud. Ce a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului


Rusia anunță că va interveni de partea Coreei de Nord în cazul unui război cu Coreea de Sud. Ce a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat marți, pe parcursul unei conferințe de presă, că Rusia se va implica de partea Coreei de Nord, dacă țara comunistă va intra în război cu Coreea de Sud.  

Declarația a venit pe fondul escaladării tensiunilor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, Phenianul anunțând că a pus artileria în stare de alertă la granița cu Coreea de Sud și că a aruncat în aer secțiuni ale drumurilor care leagă nordul și sudul Peninsulei Coreea.  

Peskov a răspuns jurnaliștilor că tratatul dintre Rusia și Coreea de Nord, al cărui proiect a fost semnat de președintele rus și liderul nord-coreean Kim Jong-un pe 19 iunie, prevede o cooperare aprofundată în toate domeniile, inclusiv în domeniul securității.

"Formularea tratatului nu necesită clarificări. Este suficient de lipsită de ambiguitate. Principalul lucru e acela că tratatul implică o cooperare strategică profundă în toate domeniile, inclusiv în domeniul securității", a declarat Peskov.

El a adăugat că Moscova și Phenianul "sunt ghidate de acest tratat și de principiile sale în dezvoltarea ulterioară a relațiilor noastre". Pe 14 octombrie, președinția rusă a înaintat Dumei de Stat un proiect de ratificare a tratatului de parteneriat strategic global, conform căruia cele două părți se angajează să ofere asistență militară imediată în cazul unui atac armat asupra uneia dintre țări. 

Cea mai gravă escaladare a tensiunii între Coreea de Nord și Coreea de Sud de anul acesta vine după ce mai multe drone sud-coreene au invadat spațiul aerian al țării comuniste de trei ori în luna octombrie, pentru a arunca manifeste împotriva regimului condus de Kim Jong Un. Drept răspuns la incursiunile dronelor sud-coreene, sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a amenințat Seulul cu "consecințe tragice, teribile" în cazul unei alte incursiuni sud-coreene cu drone. În replică, Seulul a avertizat că Phenianul riscă "sfârșitul regimului" dacă armata sa amenință siguranța cetățenilor sud-coreeni. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.