Rusia și China au intensificat campaniile de propagandă în țările de unde s-a retras BBC World Service. Sumele imense pe care le-au investit pentru a profita de retragerea canalului britanic


  • ACP
  • Oct 15, 2024 11:34
  • 201
Rusia și China au intensificat campaniile de propagandă în țările de unde s-a retras BBC World Service. Sumele imense pe care le-au investit pentru a profita de retragerea canalului britanic

Rusia și China au crescut volumul de răspândire a "propagandei pure" în țările de unde BBC World Service s-a retras pentru a-și scădea cheltuielile prin renunțarea la o parte din serviciile globale.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a explicat luni că, în cursul anului trecut, BBC a pus capăt serviciilor sale de radio în limbile arabă, persană și hindi, ca parte a unui plan de economisire a 28,5 milioane de lire sterline pe an.  

Totodată, începând cu 2022, BBC a decis să oprească difuzarea în 10 limbi și să desființeze mai multe sute de locuri de muncă în cadrul World Service.  

Astfel, serviciile ruse și chineze de propagandă au putut să preia spațiul lăsat liber, cheltuind între 6 și 8 miliarde de lire sterline pentru a-și extinde activitățile media globale în țări precum Libanul, unde mass-media susținută de Rusia transmite acum propaganda Kremlinului pe frecvența radio ocupată anterior de BBC Arabic.  

Specialiștii BBC Monitoring au urmărit emisia rusă din ziua când au explodat pagerele Hezbollah în Liban, luna trecută, iar "ceea ce au auzit a fost incontestabil propagandă", a declarat Tim Davie în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4.  

"Dacă BBC ar fi fost în măsură să păstreze emisia noastră radio imparțială, aceste mesaje ar fi ajuns mult mai greu la publicul local. În acest context, retragerea în continuare a BBC World Service ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare la nivel mondial", a continuat Davie. 

Tim Davie a mai explicat că "puterile răuvoitoare - Rusia, China, altele - văd avantajul de a investi masiv în mass-media, pentru a emite la limita propagandei pure". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.