Serviciile secrete ruse, iraniene, Al-Qaeda și Statul Islamic reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare în Marea Britanie și Europa, a declarat directorul general al Serviciului de securitate (MI5), Ken McCallum, în cursul zilei de marți.
Șeful spionajului britanic a precizat, într-un discurs anual, că investigațiile referitoare la amenințările la adresa statului au crescut cu 48% în ultimul an, deoarece Rusia și Iranul au apelat la tot felul de infractori precum traficanții de droguri și alte persoane interpuse pentru a-și duce la bun sfârșit "munca murdară".
Din martie 2017, MI5 și poliția britanică au dejucat 43 de comploturi în fază avansată, dintre care unele se aflau în ultimele zile de planificare a unei crime în masă, a spus McCallum.
Serviciul de informații britanic și poliția britanică au răspuns din ianuarie 2022 și până în prezent la 20 de comploturi susținute de Iran, care puteau reprezenta amenințări letale la adresa cetățenilor și rezidenților britanici.
"Am văzut complot după complot aici în Regatul Unit, într-un ritm și la o scară fără precedent", a comunicat McCallum.
Deși Iranul se află în spatele unui "complot după complot" pe teritoriul britanic, cea mai îngrijorătoare a fost creșterea din ce în ce mai mare a amenințării din partea Al-Qaeda și a Statului Islamic, a completat Mc Callum.
Cele două organizații teroriste și-au reluat eforturile de a exporta terorismul, deși, până acum conflictul din Orientul Mijlociu nu s-a tradus încă în violențe militante la scară largă la nivel național, a mai zis directorul MI5 cu privire la Al-Qaeda și Statul Islamic.
Un alt fapt îngrijorător a fost faptul că 13% dintre persoanele anchetate pentru terorism aveau sub 18 ani, ceea ce ar reprezenta o creștere de trei ori în ultimii trei ani.
De asemenea, a mai menționat McCallum, agenția de informații militare externe a Rusiei (GRU) "se află într-o misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene: am văzut incendieri, sabotaje și multe altele. Acțiuni periculoase desfășurate cu tot mai multă imprudență".
În ciuda expulzării a peste 750 de diplomați ruși din Europa pe fondul războiului dus la scară largă de Rusia contra Ucrainei și a expulzării ultimului ofițer de informații militare rusești din Marea Britanie la începutul acestui an, sare în ochi modul în care actorii de stat ruși apelează la interpuși pentru a-și face treaba, a mai declarat McCallum. (sursa: Reuters)