Cuba cere oficial să se alăture grupului pestriț BRICS. Rusia manifestă însă scepticism pe tema extinderii grupării


Cuba cere oficial să se alăture grupului pestriț BRICS. Rusia manifestă însă scepticism pe tema extinderii grupării

Într-un mesaj adresat președintelui rus Vladimir Putin, falimentarul stat comunist Cuba a prezentat o cerere oficială pentru includerea sa în BRICS în calitate de stat partener. 

Acest lucru a fost anunțat de către directorul general pentru relații bilaterale al Ministerului cubanez al Afacerilor Externe, Carlos Pereira, într-o postare publicată pe platforma X.: "Cuba a înaintat o cerere oficială de a fi inclusă în BRICS ca țară parteneră într-o scrisoare adresată președintelui rus Vladimir Putin, care este președintele grupării care consolidează politica globală și speranța Sudului Global ca actor-cheie". 

BRICS este o organizație interguvernamentală care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Ambasadorul rus în Cuba, Viktor Koronelli, a declarat luni, într-un interviu acordat pentru presa rusă, că a solicitat oficial ca statul în cauză să primească statutul de partener al BRICS, deși consilierul prezidențial rus Yury Ushakov a declarat în septembrie că este puțin probabil ca summitul BRICS de la Kazan să conducă la o extindere a organizației.

Cu toate acestea, liderul cubanez Miguel Diaz-Canel are invitația de a participa la BRICS Plus/Outreach, o reuniune extinsă a grupării, pe parcursul viitorului summit de la Kazan.

O listă a țărilor care doresc să se alăture organizației la viitorul summit BRICS de la Kazan din octombrie a apărut din iunie, iar printre acestea listă se află și Palestina, care nu are statut internațional deplin. Pe această listă figurează și Algeria, Maroc, Nigeria, Ciad, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Senegal, Sudanul de Sud și Zimbabwe, din Africa; Azerbaidjan, Bangladesh, Bahrain, Indonezia, Kazahstan, Kuweit, Pakistan, Siria, Thailanda, Vietnam, Sri Lanka din Asia; Bolivia, Venezuela și Hondurasul din America Latina și Turcia, Belarus din Europa. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.