EXCLUSIV Document. Dumitru Viorel Focșa, unul dintre cei mai scabroși deputați din siajul AUR, a primit interdicție de intrare în Ucraina. Motivele


EXCLUSIV Document. Dumitru Viorel Focșa, unul dintre cei mai scabroși deputați din siajul AUR, a primit interdicție de intrare în Ucraina. Motivele

Ucraina extinde lista de politicieni extremiști și pro-ruși din România care nu mai au dreptul să-i calce teritoriul național. Dumitru Viorel Focșa, deputatul devenit independent, dar afiliat în continuare partidului extremist și pro-rus AUR, este cel mai recent nume inclus pe “lista neagră” de indezirabili în Ucraina.

Decizia SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) comunicată publicației Podul.ro, de a-i aplica deputatului o interdicție de intrare pe teritoriul Ucrainei a fost motivată prin asigurarea intereselor naționale de securitate ale statului ucrainean. Conform surselor Podul.ro, la ordinul șefilor săi, printre care prezidențiabilul George Simion, deputatul Focșa a încercat, în deplasările pe care le-a efectuat în sudul Basarabiei istorice, să provoace conflicte interetnice artificiale între minoritatea românească și populația ucraineană majoritară de acolo. 

Deputatul Focșa a încercat să aplice în sudul Basarabiei istorice partitura periculoasă și incitatoare de tip “Valea Uzului”, experimentată încă în 2019 de către pseudo-unionistul și acum prezidențiabilul George Simion. Tentativa lui Focșa a fost un eșec pentru că vorbim, totuși, despre o minoritate românească, care, în ciuda unor dificultăți de acces la conservarea propriei etnii, a fost și a rămas pro-ucraineană în poziții, precum și devotată statului ucrainean atât în sudul Basarabiei, cât și în nordul Bucovinei. 

Chiar și așa, Kyivul nu a lăsat nesancționate aceste acțiuni, mai ales că statul ucrainean se luptă în acest moment pentru propria existență într-un război genocidar și de ocupație declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022. Mai mult decât atât, Dumitru Viorel Focșa ar fi unul dintre artizanii extremiști care au pus la cale provocări antistatale împotriva Ucrainei, despre a căror iminență anunțau în luna aprilie a anului curent cei la HUR (Direcția Principală a Spionajului Militar Ucrainean / detalii AICI).

Acest lucru este confirmat de faptul că Dumitru Viorel Focșa a primit interdicția de intrare în Ucraina în aceeași perioadă, adică imediat ce a părăsit teritoriul statului ucrainean. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv comunicatul oficial sub formă foto), răspunsul oferit de către Serviciul de Securitate al Ucrainei în exclusivitate pentru Podul.ro:

“Vă informăm că, în scopul asigurării intereselor naționale de securitate ale Ucrainei, cetățeanului amintit (Dumitru Viorel Focșa) i s-a interzis intrarea în Ucraina începând cu luna aprilie a anului 2024”.

Amintim că la sfârșitul anului 2023, Dumitru Viorel Focșa a fost implicat într-un scandal uriaș legat de violența în familie. Concret, s-a aflat că acesta și-a bătut soția, actele de agresiune repetându-se de mai multe ori (detalii AICI). 

După acest scandal, AUR l-a “exclus” pe Focșa din partid, cerându-i și demisia, ca mai apoi, după o anumită perioadă, să se răzgândească și să îl reprimească în grupul parlamentar (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.