Biden anunță că discută despre eventualele lovituri pe care Israelul le poate efectua asupra instalațiilor petroliere din Iran


  • ACP
  • Oct 3, 2024 19:18
  • 641
Biden anunță că discută despre eventualele lovituri pe care Israelul le poate efectua asupra instalațiilor petroliere din Iran

Președintele Joe Biden a declarat astăzi pentru presă că nu a avut așteptarea ca Israelul să răspundă militar atacului efectuat de Iran cu rachete cel puțin până în cursul zilei de joi, dar a afirmat că a discutat despre posibile atacuri israeliene asupra instalațiilor petroliere iraniene.

Biden a spus că nu se așteaptă la nicio acțiune imediată din partea Israelului, chiar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a luat în seamă apelurile Casei Albe la reținere în timp ce a atacat în Liban gruparea Hezbollah, subordonată Teheranului. 

"În primul rând, noi nu 'permitem' Israelului, noi sfătuim Israelul. Și nu se va întâmpla nimic astăzi", a declarat Biden atunci când a fost întrebat dacă ar permite Israelului să riposteze împotriva Iranului. 

La întrebarea unui reporter despre un posibil atac al Israelului asupra instalațiilor petroliere ale Iranului, cu acordul Statelor Unite, Biden a răspuns: "Discutăm despre asta. Cred că ar fi un pic... oricum".

Cu o zi înainte, președintele Biden a lămurit dacă va susține atacarea siturilor nucleare iraniene de către Israel, ca urmare a atacului de marți. 

"Ați sprijini un atac al Israelului asupra siturilor nucleare ale Iranului?", a fost întrebat Biden de un reporter. 

"Răspunsul este nu", a răspuns Biden, adăugând că SUA "vor discuta cu israelienii ce vor face".

Între timp, prețurile petrolului au crescut cu 5 procente din cauza îngrijorărilor legate de Orientul Mijlociu, după declarațiile președintelui Biden, ceea ce dăunează candidatei democrate la președinție, Kamala Harris, în perspectiva alegerilor din 5 noiembrie, după o campanie electorală în care costul vieții pentru americani a reprezentat o temă majoră. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.