Iranul anunță, temător, că a încheiat operațiunea împotriva Israelului, după succesul notabil înregistrat de sistemul israelian de apărare aeriană. Israelul și SUA transmit că se gândesc la variante de răspuns ca urmare a atacului iranian. Înalt oficial american: "Acest atac va avea consecințe grave!"


  • ACP
  • Oct 2, 2024 11:27
  • 766
Iranul anunță, temător, că a încheiat operațiunea împotriva Israelului, după succesul notabil înregistrat de sistemul israelian de apărare aeriană. Israelul și SUA transmit că se gândesc la variante de răspuns ca urmare a atacului iranian. Înalt oficial american: "Acest atac va avea consecințe grave!"

Iranul a anunțat că a încheiat atacarea cu rachete a Israelului, după rafala de rachete lansată aseară asupra orașelor israeliene, dar a avertizat că vă relua atacurile dacă Israelul va răspunde militar.  

Marți seara Iranul a lansat cel mai mare atac cu rachete balistice de până acum împotrivă Israelului, angrenând 180 de rachete, ca represalii față de campania lansată de statul evreu în sudul Libanului împotriva grupării militante Hezbollah, condusă de Iran.

"Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să invite la represalii suplimentare. În acest scenariu, răspunsul nostru vă fi și mai puternic", a spus ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, într-un mesaj publicat pe rețeaua X. Atacul ar fi vizat "exclusiv siturile militare și de securitate" implicate în ceea ce el a numit "genocidul israelian din Gaza și Liban" și a fost efectuat de Iran în "legitimă apărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU", a mai zis demnitarul iranian.

Apărarea aeriană israeliană, susținută de forțe americane și britanice, a interceptat majoritatea celor aproximativ 180 de rachete care au fost lansate din Iran și nu a fost înregistrată moartea niciunui israelian în urma atacului.  

Israelienii au putut părăsi în siguranță adăposturile antiatomice, la numai aproximativ o oră după lansarea atacului, iar salvatorii israelieni au declarat că două persoane au fost rănite ușor de șrapnel. Singura persoană ucisă în urma atacului a fost un palestinian din Ierihon, care a fost lovit de bucăți dintr-o rachetă distrusă în aer, potrivit guvernatorului orașului, Hussein Hamayel.  

Premierul Benjamin Netanyahu a catalogat atacul Iranului drept "o mare greșeală" și a declarat că Teheranul "vă plăti pentru asta". El a adăugat: "Oricine ne atacă, noi îl atacăm".  

Președintele american Joe Biden și-a promis sprijinul pentru Israel după atac. 

"Sub coordonarea mea, armata Statelor Unite a sprijinit în mod activ apărarea Israelului", a declarat Biden pentru presă. 

"Statele Unite sprijină pe deplin, pe deplin, pe deplin Israelul", a continuat Biden. 

Întrebat care vă fi răspunsul la atacul iranian, Biden a răspuns: "Asta este în discuție activă chiar acum. Rămâne de văzut".

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a întărit mesajul președintelui Biden, avertizând Iranul: "Acest atac va avea consecințe, consecințe grave, și vom colabora cu Israelul pentru ca acest lucru să se întâmple".(sursa: Jerusalem Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.