Volumul ”Nunta partizanului cu moartea” va fi lansat la Cluj-Napoca, joi 3 octombrie! Detaliile evenimentului. O descindere incisivă înlăuntrul organizației colonelului Ion Uță, cea mai ofensivă grupare de rezistență armată din România comunizată și ocupată de trupe rusești


Volumul ”Nunta partizanului cu moartea” va fi lansat la Cluj-Napoca, joi 3 octombrie! Detaliile evenimentului. O descindere incisivă înlăuntrul organizației colonelului Ion Uță, cea mai ofensivă grupare de rezistență armată din România comunizată și ocupată de trupe rusești

Scriitor, istoric și președinte al Asociației ”Clubul Monarhiștilor Clujeni”, Cornel Jurjul postează, pe Facebook, o invitație la evenimentul lansării volumului ”Nunta partizanului cu moartea. Mărturia lui Nicolae Ciurică despre rezistența armată anticomunistă din Munții Banatului și ai Mehedințiului”, publicat recent de jurnalistul Răzvan Gheorghe (directorul Podul.ro / Podul.md) la Editura Ratio et Revelatio

Lansarea va avea loc la Cluj-Napoca, joi 3 octombrie, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Universitară. Vă așteptăm! Volumul poate fi comandat online AICI

În cele ce urmează vă prezentăm anunțul lui Cornel Jurju: 

”Săptămâna asta, joi 3 octombrie, de la ora 18.00 vă invităm în Biblioteca Universitară din Cluj pentru lansarea volumului ‹Nunta partizanului cu moarte›. Apărută la Editura Ratio et Revelatio, cartea scriitorului și jurnalistului Razvan Gheorghe realizează o prețioasă reconstituire asupra rezistenței anticomuniste din Banat și Mehedinți prin excepționala mărturie a lui Nicolae Ciurică.

Nicolae Ciurica este ultimul român în viață dintre cei care au luptat cu arma în mână împotriva comunismului. A participat la rezistența anticomunistă între iulie 1950 și 22 aprilie 1954 când a fost arestat și apoi condamnat la 25 de ani de închisoare.

Oferind o perspectivă lucidă și de ansamblu asupra luptei anticomuniste din Banatul montan, cartea te poartă pe un uluitor itinerar al dramei și aventurii, punctat de inspirate enunțuri cu caracter concluziv: ‹...tare mi-aș dori ca tinerii să nu mai plece în halul ăsta peste hotare. Cei din generația mea am avut mult mai puține și tot am rămas să luptăm. Până la urmă ne-au zdrobit, e-adevărat, însă nu ne-au putut ucide idealurile. Lupta și sacrificiul sunt singurele care contează›.

P.S. Lectura acestei cărți îți induce sentimentul că Nicolae Ciurică și partizanii din munții României au fost adevărați TITANI ai curajului și ai vitejiei, de unde și datoria noastră de a vorbi și scrie despre ei, de a le cinsti și semnifica memoria”.

Recent, scriitorul Răzvan Gheorghe (directorul Podul.ro / Podul.md) a anunțat, pe Facebook, că va lansa ”Nunta partizanului cu moartea” la Cluj-Napoca. Vă prezentăm anunțul: 

”‹Nunta partizanului cu moartea›. Lansare la Cluj-Napoca!

Am marea bucurie de a vă invita, de data aceasta la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei, la evenimentul lansării volumului ”Nunta partizanului cu moartea. Mărturia lui Nicolae Ciurică despre rezistența armată anticomunistă din Munții Banatului și ai Mehedințiului”, publicat recent la Editura Ratio et Revelatio, căreia îi mulțumesc din nou și pe această cale. (Volumul poate fi comandat online AICI)

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară ‹Lucian Blaga›, în sala ‹Ioan Mușlea›, joi 3 octombrie, începând cu ora 18.00. Voi lua cuvântul împreună cu istoricul Ionuț Virgil Costea, conf. dr. Universitatea Babeș-Bolyai. Dânsul a avut șansa de a-l intervieva pe domnul Nicolae Ciurică încă din a doua jumătate a anilor ‵90, fiind ireversibil marcat de personalitatea și relatările acestuia. Îi mulțumesc pentru sprijinul acordat cu prilejul lansării transilvănene.

Cea mai ofensivă grupare de rezistență armată din România comunizată și ocupată de tancuri rusești 

Vă propun o descindere incisivă înlăuntrul organizației colonelului Ion Uță, cea mai ofensivă grupare de rezistență armată din România comunizată și ocupată de trupe rusești. În primul rând, cartea li se dedică Lor, partizanilor bănățeni și mehedințeni uciși în luptă cu trupele de Securitate și Miliție, la zidul execuțiilor sau la margini de drumuri, în șanțuri, cu un glonț în ceafă, sub pretextul așa-ziselor ‹evadări de sub escortă›. Ei sunt adevărații eroi și martiri. Jertfa lor e apa bună de băut.

a003c4231a0550bab9b6379493405fc4-ct=1200+1200
(Tânărul partizan Nicolae Ciurică / foto de la Securitate)

Trebuie spus că lansarea nu ar fi fost posibilă fără inițiativa istoricului și scriitorului Cornel Jurju, președintele Asociației ‹Clubul Monarhiștilor Clujeni› și neobosit cercetător al partizanilor din gruparea Șușman de la Răchițele, care m-a invitat la Cluj-Napoca și mi-a propus organizarea evenimentului. Fapt ce mă onorează până dincolo de cuvinte. Mulțumesc! Cum de altfel mulțumesc esențialului proiect ‹Versantul Partizanilor din Apuseni›, care se numără, alături de Editura Ratio et Revelatio, printre organizatori.

2016-10-05-MuzeulSighet-ColoneloanUta
(Partizanul martir Ion Uță, colonel al Armatei Regale Române)

Calea Partizanilor din Apuseni. Un proiect esențial 

Lansarea ‹Nunții› va prefața lansarea traseului memorial-turistic ‹Calea Partizanilor din Apuseni› (sâmbătă 5 octombrie – detalii AICI), dedicat comemorării partizanilor din Gruparea Șușman de la Răchițele. Neuitându-i, vom dăinui! Acest proiect e realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația ‹Clubul Monarhiștilor Clujeni› în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația ‹Corneliu Coposu›, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și Asociația Voluntarilor din Ciucea.

Vă așteptăm!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.