În sfârșit, se întâmplă: Calea Partizanilor din Apuseni va fi inaugurată în weekend! Traseul memorial-tematic îi comemorează pe partizanii din Gruparea Șușman de la Răchițele și pe toți moții care s-au opus dictaturii comuniste. Neuitându-i, vom dăinui!


În sfârșit, se întâmplă: Calea Partizanilor din Apuseni va fi inaugurată în weekend! Traseul memorial-tematic îi comemorează pe partizanii din Gruparea Șușman de la Răchițele și pe toți moții care s-au opus dictaturii comuniste. Neuitându-i, vom dăinui!

Calea Partizanilor din Munții Apuseni va fi inaugurată sâmbătă 5 octombrie, cu participarea Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și în prezența Alteței Sale Principesa Sofia. Evenimentul va comporta următorul program: 

Orele 10.00-13.00 – o drumeție cu dificultate medie, participarea liberă cu pornire de la Troița Grupului „Șușman” (DJ Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei).
Ora 13.30 – Slujbă religioasă și scurte cuvântări la Troiță.
Ora 15.00 – prânzul partizanilor.

Să NU uităm că, la 18 decembrie 1925, pe atunci tânărul Teodor Șușman – liderul de mai târziu al partizanilor anticomuniști de la Răchițele – era primit în audiență, din postura de reprezentat al moților, de Majestatea Sa Regele Ferdinand al României, străbunicul Principesei Sofia. După acea întâlnire istorică, larg mediatizată în epocă, satele din Apuseni aveau să fie împroprietărite cu păduri și pășuni. 

Un traseu care trebuie repetat în toți munții României. Fiindcă sunt stropți cu sângele partizanilor martiri 

Potrivit  Asociației Clubul Monarhiștilor Clujeni (detalii AICI, AICI, AICI și AICI), Calea Partizanilor din Apuseni este un traseu memorial-tematic, primul de acest tip din România, și va face parte din Ecomuzeul Țării Moților. Având o formă de circuit, se întinde pe distanța a 10 km. și este presărat de 9 popasuri/panouri care surprind secvențe din povestea Grupului „Șușman” și a moților ce s-au opus dictaturii comuniste. 

Traseul trece prin locuri ale memoriei în care s-a luptat și s-a murit cu arma în mână, intersectând, deopotrivă, peisaje și fenomene carstice spectaculoase. Calea Partizanilor beneficiază și de suport digital: hartă GPS interactivă și ilustrări audio aferente fiecărui popas, acestea fiind realizate de prestigiosul regizor Nicolae Mărgineanu și de apreciata actriță Maria Ploae.

Complementar traseului, evocarea rezistenței anticomuniste este realizată prin reconstituirea unui adăpost montan, cel folosit de membrii ai Grupului „Șușman” în perioada noiembrie 1951-aprilie 1952 și care a fost amplasat la Piciorul Bătrânii, lângă Poiana Călineasa. Acum, coliba partizanilor este refăcută în același spațiu al memoriei care găzduiește mormântul lui Teodor Șușman și Troița comemorativă.

Obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea. Proiectul beneficiează de susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj și a mai multor donatori (persoane fizice, societăți comerciale, asociații).

”Prin cuvinte și imagini, Calea Partizanilor readuce epopeea Grupului ‹Șușman› acolo unde ea s-a petrecut: prin pădurile, văile, poienile și peșterile Apusenilor. Într-un fel, Calea Partizanilor este o drumeție pe cărările unui fragment de istorie locală – tumultoasă, tragică, traumatizantă – care va mărturisi celor care o vor parcurge despre importanța memoriei ca unul dintre fundamentele identității și ale libertății”, transmite  Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni.

Pentru evoluțiile acestui proiect esențial vă recomandăm să urmăriți pagina de Facebook ”Versantul Partizanilor din Apuseni”

Glorie eternă partizanilor anticomuniști! Veșnica lor pomenire! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.