Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a reliefat recent, într-o ediție a podcastului realizat de George Buhnici, importanța sprijinirii atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova. În acest context, făcând trimitere la istoria secolului XX, prezidențiabila USR a amintit natura atroce a expansiunii rusești în regiune: "Noi nu ne permitem să avem Rusia (la graniță - n.red.). Noi știm ce înseamnă să intre rușii pe teritoriul României. Am avut o străbunică care povestea cum au ajuns rușii aici și cum voiau să le violeze, iar ele se băgau sub plicoițe din alea de oaie ca să transpire și să zică că au nu știu ce boală ca să nu le violeze".
În mod particular, cu privire la consolidarea parcursului euro-atlantic al Republicii Moldova, Elena Lasconi și-a exprimat speranța că Maia Sandu va prevala în alegerile prezidențiale din acest an încă din primul tur al scrutinului electoral.
De asemenea, Elena Lasconi i-a sugerat vloggerului George Buhnici să promoveze constant istoria atrocităților comise de ruși în România, pentru a deschide și mai mult ochii românilor care se uită ca la o opțiune la partidele extremiste precum AUR.
Referitor la pregătirea poporului român pentru scenariul sumbru al unui război, Elena Lasconi a transmis că este necesară dezvoltarea infrastructurii sportive în România, ceea ce ar aduce un aport semnificativ îmbunătățirii condiției fizice a populației. În legătură cu instituirea armatei obligatorii, prezidențiabila USR a precizat că ar trebui să se organizeze un referendum pe subiect.
Elena Lasconi: Eu am luat atitudine imediat când a intrat drona, iar Iohannis, care de 10 ani e președinte, a luat decizia după mai bine de o săptămână de a desfășura CSAT. Este incredibil!
Moderator: Pentru cei care nu urmăresc știrile trecute, a trecut o dronă rusească peste delta noastră ca să ne testeze un pic.
Elena Lasconi: 75 de kilometri.
Moderator: Și ce a zis Marcel Ciolacu? Ei, se mai întâmplă în război. Cum? Parcă noi nu eram în război. (...) Chestia asta cu CSAT-ul de care vorbim mi se pare un pic mai gravă. Am stat de vorbă cu profesorul Goșu despre faptul că toate țările din jurul nostru se întreabă de ce suntem atât de pasivi în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să vorbim și despre chestia asta. Ai atins subiectul cu drona și tu ai vorbit deschis despre lucruri acesta. A doua zi rușii au tras într-o barjă, într-un vapor ucrainean care transporta grâne, în timp ce trecea prin zona noastră exclusivă. Eu am impresia că rușii ne cam testează viteza de reacție și convingerea dacă chiar vrem să ne păzim teritoriul.
Elena Lasconi: Păi dacă ne testează, înseamnă că testează și NATO, ceea ce e foarte nasol.
Moderator: Exact. Știm chestia asta. Ne-au anunțat inclusiv aliații că Rusia va testa slăbiciunile Alianței la margine. Noi suntem la margine.
Elena Lasconi: Tocmai aceasta este ideea, că avem Ucraina și Republica Moldova (în imediata vecinătate - n.red.) și trebuie să ținem foarte mult la parcursul european și euro-atlantic al Republicii Moldova, la frații și surorile noastre din Republica Moldova, la care eu țin foarte, foarte mult și chiar mă bucur că acolo este Maia și sper să câștige din primul tur. O să fie greu și acolo, dar sper...
Moderator: Am înțeles că PAS are o campanie foarte faină, foarte bine făcută.
Elena Lasconi: Și, de asemenea, noi trebuie să sprijinim Ucraina în continuare. Noi nu ne permitem să avem Rusia (la graniță - n.red.). Noi știm ce înseamnă să intre rușii pe teritoriul României. Am avut o străbunică care povestea cum au ajuns rușii aici și cum voiau să le violeze, iar ele se băgau sub plicoițe din alea de oaie ca să transpire și să zică că au nu știu ce boală ca să nu le violeze.
Moderator: L-am adus pe tata aici ca să zică povești din familie, de la părinții lui, deci de la bunicii mei, dar și de la străbunici, care au spus povești de pe vremea când au trecut rușii prin Moldova și sunt halucinante. Adică n-ai cum să inventezi povești de genul, de pildă că a intrat rusul în curte și a omorât toate animalele, respectiv a luat oile, s-a dus pe câmp și s-a pus și le-a fript. Și există un loc care se numește "În Râpă la Ruși", acasă la bunicii mei. Și știi de ce-i zice așa? Că acolo s-au dus rușii, au luat oile, le-au fript, dar nu le-au fript suficient, le-au mâncat și au murit. Au mâncat atâta carne de oaie până au murit. Și așa a rămas numele acelei râpe. Cei cărora încă ne mai pasă avem în familie, părinți, bunici cu care am stat de vorbă și care ne-au mai spus povești de genul ăsta. Mulți se feresc să le spună.
Elena Lasconi: Eu aș zice că ar trebui să căutați și mai mulți oameni care să spună asta, pentru a deschide și mai mult ochii românilor care se uită la partidele extremiste ca la o opțiune. Nu sunt o opțiune și nu au fost niciodată! Ei sunt cu rușii, iar noi întotdeauna ne-am dorit să fim cu americanii. Pe vremea lui Ceaușescu voiam toți blugi. Eu îmi doresc democrație, îmi doresc libertate, îmi plac blugii, îmi place Coca Cola. Nu am ce să stau de vorbă și nu am ce să mă uit la cei care sunt cu Rusia și cărora probabil le place vodca rusească.
Moderator: Dar chiar și așa, noi înțelegem chestia asta, că există unele partide, dar există și niște voci și organizații de presă în țara asta care sunt portavoci ale Rusiei, iar noi nu am auzit în România nicio instituție care să iasă și să spună: "Aceste organizații de presă sunt finanțate din Rusia. Am luat măsuri împotriva lor" sau "Atenționăm publicul în legătură cu chestiile astea". Noi îi vedem. Sunt români ca noi, dar sunt angajați în companii și tot felul de locuri de unde propagă, unu la unu, mesajele de la Kremlin.
Elena Lasconi: La câte mizerii s-au spus despre mine în ultimele seri la un post de televiziune...
Moderator: România TV. Suntem pe internet. Poți să zici.
Elena Lasconi: Nici nu vreau să îi rostesc numele, pentru că poate i-aș face reclamă. CNA ar fi trebuit să se autosesizeze. Nici CNA nu-și face treaba. Nu există o instituție care să verifice, măcar așa aleatoriu, măcar la publicațiile importante, ce minciuni se spun și să plătească pentru asta, pentru că astfel nu cred că o să mai scrie a doua sau a treia oară. De asta vă sun că eu sigur țin să o dau în judecată pe doamna respectivă. De când sunt în politică mi-am propus să nu dau în judecată jurnaliști pentru că vin din branșa aia, cu excepția în care spun că am furat. Atunci nu pot să închid ochii. Dar m-a deranjat și acest fake news foarte tare și vreau neapărat să plătească cineva pentru asta și o să mă țin de asta și chiar dacă o să mă judec 5 ani, nu mă deranjează absolut deloc. Deci avem nevoie de instituții care să se ocupe și să verifice, inclusiv în mediul online.
Moderator: Noi nu am expulzat mai nimic de aici. Noi nu am prins spioni ruși aici. Noi chiar credem că nu există spioni, că nu există manipulare, că nu există agenți de influență ai Rusiei în România, pentru că nu am văzut nimic de la începutul războiului în care România să vină să spună "I-am prins, i-am oprit, am luat măsurile astea". În Statele Unite a fost mega circ săptămâna trecută cu organizația de presă Tenet, finanțată de Russia Today. Americanii au spus de cine e finanțată și i-au plasat pe lista de sancțiuni. Ulterior au început să sape și au descoperit că ăia plăteau nu știu câți influenceri care vorbeau și propagau mesajele Kremlinului în America. Dacă ăștia au divizie pentru SUA legat de așa ceva...
Elena Lasconi: Nu au ei oare o divizie pentru România?
Moderator: Care e o miză mică pentru ei, este pe margine aici și e mai facil. Rusia întotdeauna și-a frăgezit granițele.
Elena Lasconi: Nu, nu este o miză mică. Aici vă înșelați, pentru că de sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova depinde siguranța întregii Europe, nu doar a României. Deci și România are o miză mare. Eu cred că România e o miză mare, mai ales că este membru NATO și celelalte două state menționate nu sunt. Cred că e o miză mare, nu una mică.
Moderator: Atunci ce ai face tu dacă ai deveni președinte în legătură cu situația asta? Cred că războiul nu se termină așa repede, chiar dacă Donald Trump a zis că o să-l rezolve repede. El vrea doar să-l termine, dar nu vrea să-l rezolve neapărat în favoarea Ucrainei. Nu mi-e clar ce se va întâmpla.
Elena Lasconi: Nu știu dacă va ieși domnul Trump.
Moderator: Iar pe partea cealaltă Kamala Harris spune că NATO va susține în continuare Ucraina, ceea ce înseamnă că războiul se va prelungi.
Elena Lasconi: Da, dar nu știu dacă își permit mai mult de un an, pentru că există mult mai multe puncte importante pe glob. Să nu uităm de China, să nu uităm de Taiwan, să nu uităm de un întreg context geopolitic. Nu știu dacă va dura mai mult de un an, dar cum nu sunt specialistă în războaie și nici prezicătoare, atunci încerc să mă abțin puțin, dar nu știu dacă mai continuă încă un an.
Moderator: Am văzut țări de pe graniță (cu Rusia - n.red.), inclusiv cu femei la conducere, care au anunțat populația că trebuie să vină la antrenament, să se pregătească pentru orice eventualitate. Și-au întărit granițele, și-au mărit bugetele de apărare. Sunt curios dacă ai lua în calcul genul acesta de măsuri, pentru că România pare total pasivă. Toți străinii care se uită la noi spun că părem exagerat de relaxați în legătură cu situația în care suntem.
Elena Lasconi: Întărirea granițelor este foarte importantă atât pentru zona de securitate, cât și pentru tot ceea ce înseamnă intrarea drogurilor în România. Mie mi se pare îngrozitor că noi punem anatema și vina pe victime, pe consumatorii de droguri și nu pe traficanți. Ar trebui să avem o abordare foarte serioasă în zona asta cu drogurile și cu granițele. De asemenea, nu m-aș gândi la armata obligatorie, că pentru asta ar trebui întrebați românii, adică ar trebui un referendum.
Moderator: Dar să fie chemați rezerviștii.
Elena Lasconi: Da, și nu numai asta, ci să investești în infrastructura sportivă peste tot, în toată țara, pentru ca toți tinerii să poată să se antreneze, să ai bazine de înot, să ai baze sportive unde să facă oamenii sport, pentru că asta te poate antrena pentru un moment care ar fi nefericit. Dar nu cred că există posibilitatea sau riscul ca noi să intrăm într-un război, fiind parte din aceste structuri.
Moderator: La fel sunt în NATO multe alte țări care și-au luat măsuri foarte serioase. Inclusiv Suedia a intrat în NATO și și-a luat măsuri serioase la granițe și antrenează populația. De ce am fi noi mai relaxați decât suedezii?
Elena Lasconi: Nu trebuie să fim relaxați, dar nici să stai cu spaima că o să înceapă războiul.
Moderator: Dintre spaimă și relaxare noi suntem fix lipiți de relaxare.
Elena Lasconi: Dacă avem un robot la Cotroceni, este absolut normal să avem această stare de super-relaxare, nu de relaxare.
Vedeți video de la ora 1:40:20: