Odată cu începutul invaziei rusești pe scară largă asupra Ucrainei, s-a produs o creștere semnificativă a numărului de crime grave comise în rusia. Această tendință este cauzată de întoarcerea în rusia a așa-zișilor eroi ai așa-numitei "operațiuni militare speciale".
După ce au torturat și ucis civili în Ucraina, acești soldați își continuă acasă acțiunile violente. Mulți dintre ei ispășeau pedepse cu închisoarea înainte de război și au fost eliberați mai devreme decât prevedea sentința pentru a se alătura armatei.
Iar în condițiile în care Ministerul rus al Apărării continuă să ofere amnistii în schimbul serviciului militar, criminalii și violatorii, inclusiv cei ce recidivează după ce se întorc în rusia de pe front, semnează din nou contracte militare și astfel revin alături de hoardele ruse ce luptă împotriva Ucrainei.
În 2024, numărul persoanelor care au semnat contracte pentru a servi în armata rusă a crescut de peste 6 ori. Acest lucru se reflectă în cheltuielile bugetului federal destinate plăților unice pentru semnarea contractelor.
Conform acestor date, în prima jumătate a anului 2024, 166 de mii de persoane au primit astfel de plăți, față de 26.700 în aceeași perioadă a anului 2023. De asemenea, este cunoscut faptul că numai din luna aprilie a acestui an până în iunie aproape 93 de mii de persoane au semnat contracte pentru a servi în armata rusă.
Un motiv pentru creșterea bruscă a numărului de soldați contractuali constă în creșterea cuantumului plății primite după semnarea contractului.
Însă, există o "latură întunecată" a acestui fenomen. Mulți soldați contractuali sunt motivați de șansa de a-și "ispăși păcatele cu sânge", respectiv de a evita sau a reduce pedeapsa cu închisoarea deja primită .
Prioritari pentru recrutori sunt condamnații pentru infracțiuni deosebit de grave
În anul 2022, a ieșit la iveală campania de recrutare în masă a pușcăriașilor ruși pentru a lupta împotriva Ucrainei. Campania a fost gestionată personal de Yevgeny Prigozhin, deținătorul grupării militare private Wagner.
La debut, recrutorii au acordat prioritate celor condamnați pentru infracțiuni grave. Prigozhin a explicat inițial că cei condamnați, de pildă, pentru infracțiuni legate de droguri ar putea să nu fie trimiși la război din cauza unei potențiale dependențe de substanțe. Cu toate acestea, recrutorii ar putea determina rezistența unei persoane prin simpla efectuare a unui test poligraf.
Pe de altă parte, rușii condamnați pentru infracțiuni sexuale au fost recrutați cu ușurință în armata de ocupație, în timp ce cei condamnați în temeiul articolelor "conexe terorismului" au fost adesea evitați din pricina naturii politice a unor astfel de cazuri, care deseori implicau acuzații de infracțiuni contra ordinii constituționale sau a actualului guvern.
Mercenarilor le-au foste promise salarii "decente" la nivelul altor membri ai grupării Wagner, dar ceea ce i-a interesat cel mai mult a fost promisiunea grațierii după 6 luni de serviciu, respectiv ștergerea cazierului judiciar.
Conform constituției ruse, președintele poate grația pe oricine, chiar și printr-o procedură totalmente netransparentă. Curtea Supremă a rusiei recunoaște că procesul de grațiere nu este guvernat de legea penală sau procedurală și "se desfășoară în afara cadrului justiției".
Astfel, numele celor grațiați de putin pentru că au acceptat să lupte contra Ucrainei nu apar în evidențele publice. Numărul acestora poate fi dedus numai dacă astfel de cazuri sunt reflectate în rapoartele statistice.
Date fiind acestea, mass-media locală a reușit totuși să raporteze câteva cazuri de astfel de grațieri.
Revenit de pe front, comite crime și se întoarce pe front
Când au apărut vești despre primii pușcăriași care au fost recrutați, au circulat zvonuri potrivit cărora autoritățile ruse i-ar putea înșela, iar astfel nu vor beneficia de nicio grațiere sau eliberare după termenul desemnat. Însă, au trecut mai bine de 2 ani și a devenit evident că, în acest caz, autoritățile ruse au fost în mare parte sincere. Pentru a menține fluxul de personal din închisori pentru susținerea efortului de război contra Ucrainei, s-a renunțat într-adevăr la acuzațiile penale în cazul celor care au supraviețuit de la 6 luni până la un 1 an pe front și s-au întors acasă. Cei care s-au "remarcat" cu "merite" deosebite pe front au fost adesea răsplătiți cu onoruri de stat.
În același timp, fluxul de pușcăriași (re)trimiși pe front a crescut de mai multe ori. Acest lucru se datorează parțial faptului că mulți dintre cei care s-au întors de pe câmpul de luptă sunt acum periculoși pentru societate, cu psihicul la pământ și fără sprijin adecvat din partea autorităților. Infracțiunile au crescut, atât în rândul celor care au fost condamnați anterior, cât și în rândul celor fără antecedente penale.
În ciuda lipsei de informații publice despre crimele comise de "eroii operațiunii speciale", a devenit cunoscut faptul că, până în primăvara anului 2024, locuitorii ai 64 de regiuni din rusia, precum și nerecunoscuta Osetia de Sud (un teritoriu georgian ocupat de rusia din 2008), au căzut victime crimelor comise de cei ce s-au întors de pe front.
În prezent, se cunoaște că rușii care au luptat în Ucraina, după ce s-au întors acasă, au ucis, per total, cel puțin 107 de cetățeni ruși. Alți 100 au supraviețuit, dar au suferit răni grave.
Cea mai frecventă infracțiune care implică victime constă în provocarea intenționată de vătămare corporală gravă, care pune viața în pericol. Veteranii de război ruși au comis cel puțin 87 de astfel de infracțiuni, ceea ce s-a soldat cu 18 morți.
Pedepsele în aceste cazuri variază de la 5,5 la 10 ani și 8 luni în penitenciarele de înaltă securitate pentru mercenarii Wagner și de la 6 la 9,5 ani în închisoare de înaltă securitate pentru alți soldați.
Totodată, în ultimii doi ani, participanții la război au comis cel puțin 55 de crime, ceea ce s-a soldat cu 76 de morți, ceea ce arată o creștere în intensitate a fenomenului. Dintre acestea, 44 de victime au fost ucise de 36 de pușcăriași grațiați anterior, în timp ce 32 au fost uciși de 19 voluntari și militari care nu aveau antecedente penale înainte de a merge pe front.
Acum, acești indivizi se confruntă cu următoarea alegere de făcut: să se întoarcă la închisoare sau să se întoarcă pe front. La începutul anului 2024, deputații Dumei de Stat ruse au prezentat un proiect de lege care ar consacra în Codul Penal un mecanism de eliberare de răspundere a soldaților care participă la războiul contra Ucrainei. Acest proiect de lege va consacra efectiv în Codurile de Procedură Penală reglementarea care este în vigoare din 2023. Reglementarea adoptată inițial "permitea cetățenilor care au comis o infracțiune să semneze un contract cu forțele armate ruse".
Folosirea acestei "opțiuni" a devenit "populară" printre cei care au fost închiși înainte de invazia pe scară largă, au plecat la război în schimbul unei grațieri și, după ce s-au întors la viața civilă, au comis din nou o crimă, doar pentru a alege încă o dată să "ispășească păcatele cu sânge".
A violat și ucis cu brutalitate o pensionară în vârstă de 85 de ani
În 2023, a devenit cunoscut un caz care implică un "erou al operațiunii militare speciale" care a violat și ucis cu brutalitate o pensionară în vârstă de 85 de ani. Dar în loc să ispășească pedeapsa la închisoare, s-a întors pe front.
Este de precizat faptul că "eroul" Ivan Rossomakhin a fost recrutat de gruparea Wagner în 2022, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea pentru o altă crimă. A intrat pentru prima dată la închisoare la vârsta de 21 de ani pentru huliganism și furt. După ce a fost eliberat în 2019, doar câteva zile mai târziu a ucis o localnică, pe Tatyana Sapozhnikova, care încercase să-l dea afară de pe proprietatea ei. El a organizat crima astfel încât să pară un accident, plasând cadavrul pe o greblă ca și cum femeia ar fi căzut. În cele 10 zile în care s-a sustras organelor legii, a agresat și jefuit încă o persoană.
Rossomakhin a fost condamnat la 14 ani și urma să fie eliberat în 2034. Cu toate acestea, s-a întors acasă cu 12 ani mai devreme ca "erou al operațiunii militare speciale" – cu o medalie de la gruparea Wagner și o grațiere din partea președintelui putin.
Mai târziu, localnicii au raportat că, după revenirea sa, Rossomakhin a terorizat întreaga comunitate: a cutreierat beat pe străzi, purtând topoare, cuțite și furci, a spart geamurile mașinilor și a amenințat că "va omorî pe toată lumea". Chiar înainte de uciderea pensionarei, un fermier local apelase poliția pentru că angajații săi refuzau să mai iasă afară de teama de a nu-l întâlni pe "eroul de război".
La o săptămână după ce s-a întors de pe front, a mers în stare de ebrietatate la casa Iuliei Buyskikh, în vârstă de 85 de ani, și a început să o înjunghie în timp ce, simultan, o viola.
Rossomakhin a fost găsit vinovat, dar nepoata pensionarului, Anna Pekaryeva, și-a exprimat o temere participară în fața presei: Rossomakhin ar putea fi eliberat din nou - și trimis înapoi pe front pentru o nouă grațiere.
"Mi-e teamă că va fi liber. Mi-e teamă că va continua să omoare, să violeze și să provoace durere - atât familiei noastre, cât și altora", a spus tânăra.
Frica ei s-a adeverit, iar criminalul a fost iertat din nou. În ciuda faptului că, în aprilie 2024, Tribunalul Regional Kirov l-a condamnat pe Rossomakhin la 22 de ani de închisoare într-o pușcărie de înaltă securitate pentru uciderea și violarea pensionarei, iar în iulie curtea de apel chiar i-a mărit pedeapsa la 23 de ani și l-a obligat să plătească familiei victimei două milioane de ruble drept compensație pentru daune morale. Rossomakhin a petrecut mai puțin de 6 luni în închisoare înainte de a reveni pe front în luna august.
A violat o fată și i-a dat foc
La începutul anului 2024, un fost condamnat, eliberat pentru a participa la războiul contra Ucrainei, a comis o crimă gravă după ce s-a întors de pe front. Poliția a raportat că făptuitorul a violat o fată într-o mașină, pentru ca mai apoi să incendieze vehiculul. Autoritățile au confirmat arestarea bărbatului, dar nu se știe dacă victima a supraviețuit.
Simultan, în orașul Kirov, a avut loc o altă crimă în care era implicat un rus care se întorsese de pe front. Un fost participant la război a comis un jaf folosind violența extremă.
Șeful poliției, Alexander Vdovkin, a remarcat că aceste cazuri s-au produs într-un singur weekend, ceea ce indică faptul că frecvența unor astfel de incidente ar putea crește.
În prezent, activiștii pentru drepturile omului estimează că cel puțin 40.000 de pușcăriași s-au alăturat grupării Wagner, iar acest număr continuă să crească.
A torturat o fată de 23 de ani pe parcursul mai multor zile și, într-un final, a ucis-o
În aprilie 2023, a ieșit la iveală că rusul Vladislav Kanyus, care fusese condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea Verei Pekhtelyova, în vârstă de 23 de ani, a fost grațiat printr-un decret semnat de putin.
Potrivit anchetei, Kanyus a torturat-o sistematic înainte de a o ucide. Vecinii au sunat în mod repetat la poliție, dar niciun ofițer nu a răspuns - 5 polițiști au primit ulterior sentințe cu suspendare pentru neglijență în acest caz.
Vladislav Kanyus, alături de victimă - fosta sa iubită, Vera Pekhtelyova
Ulterior s-a aflat faptul că acest criminal nu și-a ispășit niciodată pedeapsa integral. Rudele victimei au descoperit pe rețelele sociale o fotografie cu el în libertate, pozând cu o armă alături de mai mulți colegi în uniformă militară. Se crede că până la apariția pozei acesta a participat deja la războiul contra Ucrainei, ca parte a grupării Wagner.
Mama fetei a afirmat că, după ce a aflat despre grațiere, ea și soțul ei au încercat să-și dea seama dacă decizia poate fi contestată, dar avocații au refuzat să ajute.
"Nu numai că au eliberat devreme un monstru care a torturat pe cineva până la moarte, dar i-au dat și o armă! Conform documentelor, a fost grațiat chiar înainte de a fi trimis în Ucraina. Și nu putem face nimic în privința acestei decizii a Guvernului nostru. Putem doar să asistăm în tăcere cum acest monstru își trăiește viața după ce i-a luat-o fiicei mele. Aceasta este justiția în țara noastră. Ei sunt «eroii»", a spus femeia.
Prietenia unui canibal cu un criminal, amândoi luptând pe front contra Ucrainei
Doi pușcăriași ruși, care ispășeau pedepse de 25 de ani, respectiv de 23 de ani, au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării și au intrat în război împotriva Ucrainei.
Canibalul Dmitry Malyshev, condamnat în urmă cu 10 ani la 25 de ani de închisoare pentru uciderea a două persoane printr-o cruzime extremă - ca parte a unei bande criminale, pentru banditism, furt și trafic ilegal de arme, printre alte infracțiuni, inclusiv pregătirea pentru uciderea ofițerilor de poliție, dar și mâncarea inimii uneia dintre victimele sale, a mers la război contra Ucrainei, ca parte a unității "Furtuna V".
Malyshev a ucis o cunoștință, un muncitor migrant tadjic, argumentând că bărbatul i-a propus să facă sex. După crimă, Malyshev a tăiat inima bărbatului, a prăjit-o cu legume și a mâncat-o, înregistrând actul pe video, ceea ce a constituit una din probele din cazul său.
După ce a intrat în război, Malyshev a postat pe rețelele sociale o fotografie cu prietenul său Alexander Maslennikov, care fusese închis pentru că a înjunghiat două fete, le-a dezmembrat și le-a ascuns trupurile într-o pădure. Acesta fusese condamnat la 23 de ani.
S-a dovedit că infractorii fuseseră închiși împreună, semnând din închisoare, în octombrie 2023, contracte cu Ministerul Apărării. Acum amândoi servesc în unitatea "Furtuna V".
"Cunoșteam oameni care veneau aici din închisoare doar pentru a schimba mediul în care se află. De obicei dispar repede. Dar eu am înțeles de ce mă duc și unde mă duc. Cum ai reacționa dacă fiica ta ar fi învățată cum să-și pună corect prezervativul în școala elementară? Sau când bărbații merg pe stradă și se ling unul pe altul? Este normal pentru tine? Pentru mine nu", și-a explicat canibalul Malyshev motivația de a lupta împotriva Ucrainei.
Glorificarea ucigașilor și grupărilor criminale
În general, autoritățile ruse trimit la război recidiviști și grupări criminale, considerându-le extrem de utile în lupta împotriva Ucrainei.
Un exemplu este Dmitri Vedernikov, liderul grupului de crimă organizată din Zabaikalsk, intitulat "Metzenatovskaya", care a fost condamnat la 24 de ani pentru multiple cazuri de crimă și jaf. În octombrie 2023, a transmis o scrisoare din închisoare, în care a afirmat că are calități care ar putea ajuta în războiul împotriva Ucrainei.
"Probabil că nimeni nu știe valoarea libertății precum un condamnat. O să-l roadă pe inamic cu dinții", a scris Vedernikov.
Această motivație a funcționat - criminalul luptă în prezent pe front în Ucraina.
Mai mult, s-a raportat în acest an că Ministerul rus al Apărării recrutează în mod activ și pușcăriașe.
De asemenea, merită remarcat faptul că, în afară de factorii "motivaționali" menționați ce au scopul de a determina pușcăriașii să se alăture armatei de ocupație, mai există încă o formă de "recunoaștere" a activității lor.
Sunt frecvente cazurile în care foștii pușcăriași care se întorc de pe front și nu au comis încă noi infracțiuni sunt celebrați în ciuda trecutului lor îndoielnic.
Un astfel de individ este Alexander Glazov, care în 2019 a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru incitarea copiilor la sinucidere. Glazov a fost administratorul unui canal care promova sinuciderea în rândul adolescenților.
În timpul procesului, Glazov a dezvăluit că, drept parte a "muncii" sale, le-a dat copiilor sarcini precum urcarea pe acoperișuri, alergarea pe căile ferate în fața trenurilor care veneau din sens opus și tăierea încheieturilor. De pildă, a determinat o fată să încerce să se sinucidă, dar a fost salvată la timp. Acum, Glazov este amnistiat și dă cursuri școlarilor despre patriotism.
Anul acesta a fost deschis și un memorial în regiunea Belgorod în onoarea rusului Igor Maslov, care a fost ucis în război.
Anterior, Maslov fusese condamnat pentru comiterea unei crime brutale. În primăvara anului 2023, criminalul a plecat să lupte împotriva Ucrainei, ca parte a unității de asalt "Storm Z", în speranța că se va alege cu o "iertare". Însă, el a murit de curând.
În cinstea lui, la o școală a fost deschis ceremonial un "birou al eroului". Aceste memoriale au început să fie înființate în 2019 pentru a promova patriotismul - birourile au fost inițial dedicate soldaților așa-numitului "Mare Război Patriotic" și participanților la conflictele din alte puncte fierbinți. Dar după declanșarea invaziei pe scară largă asupra Ucrainei, așa-numiții eroi ai "operațiunii militare speciale" au fost adăugați pe listă.
Conceptul biroului este de a afișa informații despre acei soldați ruși care au avut o conexiune cu școala în cauză, împreună cu fotografia lor și un cod QR care direcționează către un portal oficial unde se pot citi mai multe date despre ocupanți. Dreptul de a sta la acest birou este acordat copiilor care excelează în studii și participă activ la viața școlară.