Adevăruri de ieri și de astăzi


Adevăruri de ieri și de astăzi

Recunosc că abia astăzi (mea culpa!) am citit un articol al distinsei jurnaliste Aneta Grosu, semnat încă pe 20 noiembrie 2020. În stilul analitic, competent și combativ, ce o caracterizează plenar, redutabila jurnalistă spune un adevăr incontestabil, pe care actualii guvernanți nu l-au recunoscut vreodată public din lașitate și frică. Un titlu de articol foarte sugestiv, dar și foarte adevărat – “Cum un ‹kuliok› a detronat un președinte”. E vorba de kuliokarul Dodon și de alegerile prezidențiale din anul 2020. Nu-i așa, că-i de mare actualitate? 

Nu voi reproduce integral materialul, ci voi sugera tuturor să-l citească și să-l examineze cu multă luare aminte. Totuși, mă voi referi la un alineat, care, după mine, reprezintă esența întregului editorial: “Lecția pe care ar trebui să o însușească de aici orice om de stat este una extrem de simplă. Decăderea spectaculoasă a lui Igor Dodon a fost generată de deconspirarea ‹kuliokului›. Deci, cum spuneam, lecția e extrem de simplă: că or fi banii într-un „kuliok” similar sau în vreo valiză, că or fi prin conturi offshore, implicarea demnitarilor de stat în tranzacții cu astfel de bani va duce inevitabil la alunecarea lor în hăul lui Dodon”.

Aneta Grosu (ombudsmanul cititorilor și co-fondatoarea Ziarului de Gardă) este modelul indubitabil al jurnalismului autentic, obiectiv, tranșant și imparțial, mai ales pentru contextul politic actual, când, regretabil, foarte mulți colegi de breaslă s-au “îngălbenit în cerul gurii” sau luptă furibund pentru un loc de frunte pe lista unor partide la viitoarele alegeri parlamentare, compromițând profesia și deontologia de jurnalist.

Deoarece descoperirea de astăzi a editorialului a coincis, miraculos, cu o zi importantă din viața autorului, nu-mi rămâne decât să-i mulțumesc dnei Grosu pentru adevărul spus și să-i urez un sincer și respectuos ”La mulți ani, dragă Aneta!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.