Din ce în ce mai mulți evrei își lasă țară și se mută în străinătate pentru că nu se simt în siguranță, în timp ce unii se mută din Franța și din alți țări europene în Israel din același motiv


  • ACP
  • Sep 23, 2024 17:28
  • 384
Din ce în ce mai mulți evrei își lasă țară și se mută în străinătate pentru că nu se simt în siguranță, în timp ce unii se mută din Franța și din alți țări europene în Israel din același motiv

O știre din Israel arată cât de complicată este situația în țara asediată și atacată neîntrerupt în ultimul an de militanții din Gaza, Liban, Siria și Yemen, susținuți de Iran.  

În primele 7 luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creștere cu 59% a relocărilor israelienilor în alte țări, față de 2023, conform datelor publicate duminică de Biroul Central de Statistică. În fiecare lună au plecat - fără a avea planuri de întoarcere în viitorul apropiat - cu 2200 de israelieni mai mult decât anul trecut, când se înregistrase deja o creștere a plecărilor cauzată de reforma judiciară a guvernului condus de Netanyahu.

Dintre cei plecați anul acesta pe termen lung, 40,6 % sunt din grupa de vârstă 20-30 de ani, majoritatea emigranților fiind evrei (61,3%), iar mai mult de jumătate provenind din centrul țării (54%).

Populația emigrantă este caracterizată de un nivel de educație mai ridicat decât cel al populației generale din Israel, astfel că dintre emigranții cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani, 53,7% au cel puțin 13 ani de educație.

Aproximativ 27.500 de evrei și alte persoane care s-au mutat în Israel - dintre care 6.500 s-au mutat în Israel până în 2017 - au plecat din nou din țară în 2023.

Situația este cu atât mai gravă cu cât mulți evrei au plecat din Franța și din alte țări europene în Israel, în ultimii ani, tocmai din cauza faptului că nu se simțeau în siguranță din cauza atacurilor antisemite.

Canalul american de știri CBS raporta în iulie că aproape 40% din incidentele antisemite din lume de anul trecut au avut loc în Europa. În Germania, numărul lor aproape s-a dublat, iar în Marea Britanie frecvența lor e chiar mai mare, în timp ce în Franța numărul lor a crescut de 4 ori. Solicitările evreilor francezi de a părăsi Franța au crescut cu 430% din octombrie anul trecut, după atacurile efectuate de Hamas pe teritoriul Israelului și începerea ofensivei israeliene. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.