Un civil israelian, arestat pentru participarea la un complot al Iranului ce viza asasinarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, respectiv a altor oficiali israelieni


  • ACP
  • Sep 20, 2024 17:01
  • 582
Un civil israelian, arestat pentru participarea la un complot al Iranului ce viza asasinarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, respectiv a altor oficiali israelieni

Autoritățile din Israel au anunțat joi că au pus sub acuzare un civil israelian, care ar fi fost recrutat de Iran pentru a avansa un plan de asasinare a prim-ministrului Israelului, a ministrului Apărării sau a șefului agenției de securitate Shin Bet. Planurile de asasinat au fost considerate de oficialii iranieni drept o formă de răzbunare pentru uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, în luna iulie, reușită atribuită Israelului.  

Suspectul în vârstă de 73 de ani, numit Moti Maman, a fost introdus clandestin în Iran de două ori și plătit pentru a efectua misiuni în numele Teheranului, conform anchetei israeliene.

Maman e un om de afaceri care a locuit perioade îndelungate în Turcia, iar în luna aprilie a acestui an a acceptat, prin medierea a doi turci, să se întâlnească cu un om de afaceri din Iran, numit Eddy, pentru a discuta despre activități comerciale, a declarat agenția de securitate israeliană.

După ce a întâlnit în luna mai alți doi reprezentanți trimiși de omul de afaceri iranian, Maman a intrat clandestin în Iran, printr-un punct de trecere din apropierea orașului Van, din estul Turciei.

În Iran, israelianul s-a întâlnit cu Eddy și cu o altă persoană care s-a prezentat drept membru al forțelor de securitate iraniene. În timpul acelei întâlniri, Eddy i-a sugerat israelianului să îndeplinească diverse misiuni în Israel pentru regimul iranian, cum ar fi să facă fotografii în zone publice aglomerate, să plaseze bani sau un pistol în locuri specificate și să amenințe alți civili israelieni care operau în numele Iranului și nu își îndeplineau misiunile, conform celor relatate pentru presă de Shin Bet.  

În august, Maman revenit în Iran în secret, tot prin Turcia, pentru a se întâlni cu oficiali de informații iranieni, care i-au cerut să "avanseze planuri de asasinat" asupra prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ministrului apărării Yoav Gallant sau șefului Shin Bet, Ronen Bar.

De asemenea, iranienii au analizat și posibilitatea asasinării altor oficiali de rang înalt, inclusiv a fostului prim-ministru Naftali Bennett. În cadrul unei alte întâlniri, desfășurate a doua zi, i s-a sugerat lui Maman să localizeze ruși sau americani pe care să îi însărcineze cu asasinarea disidenților iranieni din Europa și SUA, dar și să încerce să recruteze un membru Mossad ca agent dublu.

Maman a cerut 1 milion de dolari în avans înainte de a îndeplini oricare dintre sarcini, însă agenții de informații iranieni i-au respins cererea și i-au spus că îl vor contacta în viitor. Înainte de a părăsi Iranul, el a primit doar 5.000 de euro de la unul dintre agenții iranieni, pentru participarea la reuniuni. După întoarcerea sa în Israel, Maman a fost arestat de autoritățile israeliene.

Pe parcursul interogatoriului el nu a negat acuzațiile, iar avocatul său a declarat că a fost vorba de "o eroare de judecată" și că Maman a "cooperat și continuă să coopereze pe deplin cu autoritățile".

Shin Bet a declarat însă că acțiunile suspectului "au constituit o infracțiune gravă la adresa securității Israelului", iar agenția israeliană de securitate "privește cu severitate orice contact al israelienilor cu elemente iraniene". 

Un înalt oficial Shin Bet a afirmat că Iranul își va continua eforturile de a recruta civili israelieni pentru misiuni de spionaj și pentru a efectua atacuri teroriste, în special prin contactarea israelienilor cu antecedente penale.

Shin Bet a anunțat în ultimele luni mai multe presupuse comploturi iraniene, în care Iranul a încercat să păcălească online israelieni pentru a îndeplini misiuni pentru Teheran, inclusiv o schemă descoperită în ianuarie, în care mai mulți israelieni ar fi fost recrutați pentru a colecta informații despre personalități israeliene. (sursa: Times of Israel)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.