18 septembrie 1961. Preotul Ilarion Felea se stingea în penitenciarul de la Aiud, ca urmare a regimului de exterminare


18 septembrie 1961. Preotul Ilarion Felea se stingea în penitenciarul de la Aiud, ca urmare a regimului de exterminare

Născut pe 21 martie 1903 la Valea Bradului, în județul Hunedoara, Ilarion Felea a absolvit Academia Teologică din Sibiu în 1926, Facultatea de Litere din Cluj și cea de Teologie din București, în 1932, obținând doctoratul în 1939. 

Hirotonit preot în 1927, devine cadru universitar La Academia Teologică din Arad în 1937. 

Internat în 1945 în lagărul de triere de la Caracal, este eliberat, ajungând în 1947 decan al Academiei Teologice din Arad. 

În 1958 este reținut de Securitate, pe fondul unor ample arestări politice, fiind condamnat la 20 ani de închisoare. După nici trei ani de pușcărie politică, organismul său cedează, trecând la cele veșnice în temnița Aiudului. 

Părintele Ilarion Felea a fost propus, în acest an, de Biserica Ortodoxă Română pentru a fi canonizat ca sfânt, în ședința sa din 11-12 iulie 2024 a Sfântului Sinod, cu titulatura „Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea”, având prăznuirea în ziua de 18 septembrie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.