Încă o rundă de explozii raportate în Liban! Dispozitivele electronice care ar fi explodat de această dată / Numărul victimelor, potrivit Ministerului libanez al Sănătății


  • ACP
  • Sep 18, 2024 20:54
  • 886
Încă o rundă de explozii raportate în Liban! Dispozitivele electronice care ar fi explodat de această dată / Numărul victimelor, potrivit Ministerului libanez al Sănătății

O altă rundă de explozii, în care au fost rănite cel puțin 500 de persoane, a avut loc miercuri după-amiază în Liban. Au fost raportate explozii în telefoane, dispozitive walkie talkie, sisteme de energie solară și dispozitive de citire a amprentelor digitale utilizate de gruparea teroristă Hezbollah. 

Rapoartele neoficiale susțin că iPhone-uri, camere video, radiouri IC-V82 și alte dispozitive au detonat, la rândul lor. Primele rapoarte vagi privind explozia unor dispozitive în rețea au venit din Beirut, din Valea Bekaa, iar apoi din restul Libanului. Ministerul libanez al Sănătății a emis o declarație potrivit căreia 14 persoane au fost ucise, iar peste 450 rănite. Potrivit Reuters, care citează un oficial libanez din domeniul securității, cei răniți au suferit răni în principal la stomac și la mâini.  

Apărarea civilă libaneză a declarat ulterior că acționează pentru stingerea incendiilor izbucnite în urma exploziilor în aproximativ 60 de magazine și locuințe, 15 vehicule, motociclete și două dispozitive de identificare după amprentă. Apărarea civilă libaneză a adăugat că ambulanțele transferau răniții la spitale din întreaga țară.

Aceasta este a doua zi consecutivă de explozii în Liban, după ce marți aproximativ 3 000 de persoane, majoritatea membri ai Hezbollah, au fost rănite prin explozia unor pagere.   Potrivit rapoartelor, exploziile au avut loc la și în paralel cu funeraliile a patru membri Hezbollah din Liban, care au fost transmise în direct pe rețeaua X.  

Conform unor rapoarte neconfirmate, Hezbollah a cerut membrilor săi să se debaraseze de dispozitivele care conțin o baterie cu litiu sau care sunt conectate la internet.    

Reuters l-a citat ulterior pe Hashem Safieddine, înalt oficial al Hezbollah, care a declarat că gruparea teroristă se află într-o "nouă fază" și că "o pedeapsă va veni cu siguranță". Reuters a adăugat, de asemenea, conform unei surse din domeniul securității, că radiourile portabile prin intermediul cărora s-ar fi produs exploziile au fost cumpărate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, în același timp cu pagerele. Presa de stat libaneză a afirmat că au fost văzute drone și avioane, probabil israeliene, zburând deasupra centrului și vestului Libanului în timpul exploziilor. (sursa: Reuters, Israel Hayom)

Explicație foto 1: Un dispozitiv radio detonat în Liban, pe 18 septembrie 2024

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.