Eurostat: România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește lipsurile materiale și sociale. În schimb, Cehia, Polonia și Croația se află la polul opus


  • ACP
  • Sep 17, 2024 12:21
  • 482
Eurostat: România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește lipsurile materiale și sociale. În schimb, Cehia, Polonia și Croația se află la polul opus

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, o medie de 6,8% din populația Uniunii Europene s-a confruntat cu privațiuni materiale și sociale grave în 2023.  

Pe primul loc în acest clasament, cu 19,8% din populație care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale grave, se află țara noastră, urmată de Bulgaria (18,0%) și Grecia (13,5%).  

La polul opus, cele mai scăzute rate au fost raportate de Slovenia (2%), Cipru (2,4%), respectiva Suedia, Luxemburg și Estonia (toate cu 2,5%). De asemenea, dintre țările est-europene, Cehia, Polonia și Croația se află în ultima parte a clasamentului, cu o medie de doar aproximativ 3%, așadar mult sub media europeană privind populația care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale. Ungaria, în schimb, este în celălalt pol al clasamentului, cu o medie de peste 10%.  

Rata deprivării materiale și sociale severe (SMSD) este definită drept procentul populației care nu își poate permite un anumit număr de bunuri, servicii și activități sociale specifice, care sunt considerate de majoritatea oamenilor esențiale pentru o calitate adecvată a vieții. Persoanele care nu își pot permite 7 sau mai multe dintre aceste bunuri, servicii și activități sociale, se află într-o situație de deprivare materială și socială gravă.

Indicatorul de deprivare materială și socială severă (SMSD) face parte din rata riscului de sărăcie sau de excluziune socială (AROPE). (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.