Lovitură imensă pentru vuvuzelele Moscovei: Meta a luat decizia de a bloca pe toate platformele accesul la canalele rusești de mass-media


Lovitură imensă pentru vuvuzelele Moscovei: Meta a luat decizia de a bloca pe toate platformele accesul la canalele rusești de mass-media

Mai multe rețele media de stat din Rusia urmează să nu mai aibă acces pe Facebook și alte rețele sociale deținute de compania Meta, întrucât acestea desfășoară operațiunile de influență ale Moscovei.

"După o analiză atentă, am extins sancționarea împotriva rețelelor media rusești de stat Rossiya Segodnya, RT și a altor entități conexe care sunt acum interzise pe aplicațiile noastre la nivel global pentru activitatea de interferență străină", se transmite într-un comunicat al companiei Meta. 

Gigantul social media Meta deține și Instagram, WhatsApp și Threads, pe lângă Facebook, iar RT are 7,2 milioane de urmăritori pe Facebook și 1 milion de urmăritori pe Instagram. Meta a mai luat măsuri pentru a limita răspândirea mass-mediei controlate de statul rus în urmă cu doi ani, împiedicându-le difuzarea de reclame pe platformele sale și limitând extinderea conținutului acestora. O parte din măsuri au fost luate deja din anul declanșării invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, ca urmare a solicitărilor UE, Regatului Unit și Ucrainei de a bloca unele canale mass-media rusești de stat.

Rețeaua de televiziune de stat RT a fost acuzată la începutul lunii de autoritățile americane că a plătit o firmă din Tennessee - Tenet Media - cu 10 milioane de dolari pentru a "crea și distribui publicului american conținut cu mesaje ascunse ale guvernului rus".  

Conținutul promova narațiuni pe teme precum imigrația, egalitatea de gen și economia, în videoclipuri ce fuseseră "editate, postate și regizate" în secret de doi angajați ai RT, se spune în raportul Departamentului de Justiție.  

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a explicat săptămână trecută că guvernul rus a "încorporat în cadrul RT o unitate cu capacități operaționale cibernetice și legături cu serviciile secrete ruse", RT fiind un "braț de facto al aparatului de informații al Rusiei". 

"Astăzi, expunem modul în care Rusia folosește tactici similare în întreaga lume. Folosirea de către Rusia a dezinformării pentru a submina și polariza societățile libere și deschise se extinde în fiecare parte a lumii", a declarat Blinken. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.