Autoritățile ruse au provocat stupoare după ce au anunțat o evacuare obligatorie extinsă a localnicilor din regiunea Kursk: "Nu e clar dacă locuitorii districtelor se vor putea întoarce vreodată acasă"


Autoritățile ruse au provocat stupoare după ce au anunțat o evacuare obligatorie extinsă a localnicilor din regiunea Kursk: "Nu e clar dacă locuitorii districtelor se vor putea întoarce vreodată acasă"

Autoritățile ruse au provocat stupoare în cursul zilei de luni, atunci când au anunțat evacuarea obligatorie a două districte din regiunea Kursk deodată, după ce promiseseră în mai multe rânduri că vor recâștiga rapid controlul asupra regiunii în cauză. 

Guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea districtelor Rylsky și Khomutovsky, măsură care va afecta așezările situate la o distanță de până la 15 kilometri de granița cu Ucraina.  

Șeful Statului Major rus, Gherasimov, promisese în urmă cu o lună că armata rusă va prelua controlul deplin asupra teritoriului regiunii în termen de 24 de ore de la invazia forțelor armate ucrainene, dar nicio încercare de contraofensivă nu a dus la respingerea trupelor ucrainene de pe teritoriul Rusiei.

"De asemenea, nu este clar dacă locuitorii districtelor se vor putea întoarce vreodată acasă. Scopul zonei sanitare e ca aceasta să fie pustie", a comentat editorialistul rus Anatoly Nesmiyan anunțul evacuării. 

În același timp, autoritățile ruse refuză să organizeze un "coridor verde", lăsând astfel cei aproximativ 14.000 de locuitori din districtul Rylsk și 8.000 din Khomutovsk să se descurce singuri. În schimb, Kyivul invitat ONU și Crucea Roșie să participe la activități umanitare în anumite districte din regiunea Kursk. (sursa: AICI)

Canalul rusesc "Vântul de Nord", care este afiliat forțelor armate ruse, și unii bloggeri militari ruși au relatat că sunt pesimiști cu privire la contraofensiva forțelor armate ruse în regiunea Kursk și se plângeau duminică de faptul că operațiunea rusă de recâștigare a regiunii Kursk este pe cale "să fie epuizată". Mai mult, ei spuneau că se tem de o încercuire operațională .  

"La sfârșitul celei de-a patra zile a contraofensivei noastre, a devenit deja evident că aceasta a rămas fără avânt", au mai scris rușii. Ei au susținut că forțele ucrainene au reușit să transfere rezerve în această zonă, ceea ce a făcut imposibilă înaintarea forțelor ruse, care nu au fost în stare nici măcar să pătrundă într-unul din satele vizate de contraofensivă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.