Tribunalul Basman – oficina judecătorească de la Moscova care fabrică dosare penale și condamnări exclusiv la comanda politică a Kremlinului. Alte atribuții de serviciu: protejarea corupților și oligarhilor lui Putin


Tribunalul Basman – oficina judecătorească de la Moscova care fabrică dosare penale și condamnări exclusiv la comanda politică a Kremlinului. Alte atribuții de serviciu: protejarea corupților și oligarhilor lui Putin

Tribunalul Basman – oficina judecătorească de la Moscova care fabrică dosare penale și condamnări exclusiv la comanda politică a Kremlinului. Alte atribuții de serviciu: protejarea corupților și oligarhilor lui Putin 

Tribunalul Basman (“Basmanskii Sud”) a devenit, după accederea lui Putin la Kremlin, principala sa oficină judecătorească prin intermediul căreia dictatorul și acoliții săi fabrică dosare penale și condamnări politice în special alocate opozanților, activiștilor pentru drepturile omului și criticilor războaielor rusești din toată lumea. 

Un simbol al corupției putiniste 

Printre cercurile de opoziție și pro-democrație din Rusia, “Basmanskii Sud” și-a obținut pe drept notorietatea de simbol al corupției piramidale putiniste – vorbim despre o structură specializată în poliție politică, aceasta păzind curtea ”țarului” chiar și de cele mai superficiale și pe alocuri inofensive critici. Plin doar de așa-ziși “procurori” și “judecători” ai regimului, majoritatea dintre ei șpăgari cu biografii sinistre (și care ar trebui să fie condamnați la pușcărie, nu ei să emită “condamnări”), Basmanskii Sud excelează, precum KGB-ul și CEKA altădată, în curmarea tuturor criticilor și opozanților ”țarului” și a marionetelor lui.

”Dreptatea basmană”. Și delirul ipocritului Medvedev 

Derivând de la tenebroasa notorietate a Tribunalului Basman, “dreptatea basmană” a devenit o expresie uzuală, folosită tocmai pentru a caracteriza arbitrarietatea sistemului judiciar instituit în anii 2000 în Rusia, care se caracterizează printr-un grad infim de independență în luarea deciziilor. În decembrie 2009, președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, manevrat din spate de Putin, a comentat expresia:

“Da, am auzit acest termen. Nu sunt sigur că este exactă sau corectă. Dar dacă prin ‹justiție/dreptate basmană› se înțelege adoptarea unor decizii nedrepte de către orice instanță în cele mai diverse locuri din țara noastră, adică așa-numitele decizii ilegale, așa cum spun avocații, atunci acesta este un rău și trebuie combătut, combătut cu măsuri de răspuns juridic. Astfel de decizii sau verdicte trebuie anulate, iar dacă acestea sunt luate sub influența unor circumstanțe, fie că este vorba de bani, de presiuni politice, de alți factori – persoanele care iau astfel de verdicte și decizii trebuie să fie trase la răspundere în fața legii, în fața țării”, a debitat atunci ipocritul Medvedev, făcând pe neznaiul, deși inclusiv el a fost și este protejat de către sistemul de justiție corupt din Rusia în frunte cu Tribunalul Basman (detalii AICI). 

În 2021, expertul rus în managementul afacerilor, Dmitry Potapenko, a declarat următoarele, cu referire la motivele nivelului scăzut de încredere al întreprinderilor și afacerilor private în autoritățile rusești:

 “Eu spun întotdeauna că aparatele tuturor comisarilor nu ar trebui să existe, instanța ar trebui să funcționeze normal și procuratura ar trebui să funcționeze normal, iar atunci toți comisarii ar trebui să se vaporizeze într-un mod pur legal. Noi însă avem doar ‹justiție basmană›” (detalii AICI).

Sinistra Olga Egorova. Putin și FSB 

Jurnaliștii ruși ai portalului theins.ru (critic față de Kremlin) au declarat că omul care a stat în spatele transformării Tribunalului sau Judecătoriei Basmane într-un instrument pur politic (docil Kremlinului) a fost odioasa judecătoare și procuroare Olga Egorova. Individa a condus instanțele din Moscova timp de mai bine de 20 de ani, chiar dacă a avut un conflict de interese direct cu președintele Curții Supreme. Ea era prietenă cu fostul primar al Moscovei, comunistoidul corupt și infractor Yuri Luzhkov (Egorova era chiar numită “pro-luzhkovskaia”). De asemenea, Egorova a fost sprijinită de administrația prezidențială și de FSB. 

Sub conducerea ei, a apărut și expresia ironică, dar crud de adevărată, “justiția basmană”, iar întregul sistem al instanțelor din Moscova a început să funcționeze ca o bandă transportoare perfect reglată la comanda sa și a lui Putin. Ca urmare, în ultimii 20 de ani, instanțele din Moscova, la braț cu Tribunalul Basman au pronunțat sute de hotărâri pur politice. Și nu este vorba doar despre decizii politice precum arestarea lui Mikhail Khodorkovsky, fostul director al companiei petroliere Yukos, și Platon Lebedev, fostul director al Menatep Bank. 

Atât oficiali, cât și oameni de afaceri care le sunt prieteni judecătorilor și procurilor “basmani” au utilizat în mod activ această resursă judiciară pentru a-și apăra imaginea, sau pentru a elimina, de exemplu, publicațiile care nu le sunt pe plac. Atât Igor Sechin, șeful Rosneft (din cauza unor dezvăluiri despre viloiul său în construcție), cât și Alisher Usmanov (în urma anchetei realizate de opozantul decedat Alexei Navalny) – “El pentru voi nu este Dimon”) au acționat jurnaliștii în instanță, dar nu în numele dreptății, ci pentru a-i intimida și a-i distruge (inclusiv ca oameni) – detalii AICI. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.