Despre incompetență. Ministrul M. Popșoi trebuie demis


Despre incompetență. Ministrul M. Popșoi trebuie demis

Având în vedere cel mai redus nivel al relațiilor bilaterale, consider că nu e cazul să insistăm pe prezența obligatorie a ambasadorului rus la Chișinău. Ar fi mult mai indicat să trecem la nivelul Însărcinaților cu Afaceri ad-interm până factorii politici de la Kremlin vor decide să trateze Republica Moldova în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional. Totodată, nu e cazul să dramatizăm această situație, ea fiind una uzuală în practica diplomatică internațională. Nivelul reprezentării diplomatice la ambasade trebuie să corespundă întocmai cu nivelul raporturilor dintre Moscova și Chișinău.

Retragerea numeroșilor “diplomați” ruși de la ambasada lor de la Chișinău n-are absolut nimic în comun cu actualul ministru de Externe M. Popșoi, care, în mod impertinent, își arogă meritele. Trebuie să recunoaștem deschis că a fost meritul primordial al societății civile, a mass-media și a câtorva jurnaliști redutabili care au făcut presiuni enorme asupra conducerii statului să procedeze la respectarea parității în conformitate cu art.11 al Convenției de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice;

Incompetența ministrului Popșoi s-a manifestat plenar și în cazul antenelor de pe acoperișul ambasadei ruse de la Chișinău, care trebuiau și ele să fie retrase. Să declari oficial că noi nu avem dreptul să insistăm pe retragerea lor este incompetență crasă și ignoranță diplomatică. 

Popșoi ar trebui să citească art. 27 din aceeași Convenție de la Viena ca să înțelegă că instalarea tehnicii respective nu poate fi făcută fără aprobarea prealabilă a statului acreditar, adică a Republicii Moldova;

În cazul în care Ministerul de Externe și SIS-ul (în lipsa unor informații suficiente) ar fi apelat după asistență la partenerii noștri strategici - România, SUA, Țările Baltice, Polonia, inclusiv Ucraina - reprezentantul "diplomatic" al Moscovei n-ar mai fi beneficiat de agrementul autorităților de la Chișinău, chiar venind in "ie și vorbind românește".

Pentru incompetența demonstrată de la preluarea funcției și pentru comiterea mai multor gafe diplomatice impardonabile, cu profund impact național și internațional (interviul dezastruos cu Venediktov de la “Eho Moskvy”, invitarea absolut inoportună a ministrului de externe maghiar la Chișinău etc.), actualul ministru de Externe trebuie demis din funcția deținută.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.