Întrebat dacă România ar trebui să întreprindă demersuri pentru a recupera teritoriile din Ucraina aflate cândva în componența României interbelice, candidatul la prezidențiale Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a oferit un răspuns ambiguu.
Concret, Cristian Diaconescu a spus pe 11 septembrie, într-un interviu acordat publicației Gândul, că "nu am reușit până acum să definitivăm acest proces, iar "în această situație critică de forță majoră (războiul dus de Rusia contra Ucrainei - n.red.) nu ar fi decent să facem o astfel de revendicare", dar "trebuie însă gândit un anumit tip de atitudine" și "se poate face (procesul de revendicare de teritorii - n.red.), dar profesionist".
În acest context, Cristian Diaconescu a ținut să facă o serie de reproșuri Ucrainei pe fondul eforturilor Kyivului de a diminua influența bisericii ruse.
Moderatoare: Apropo de câștig, de dreptate și de echitate, sunt mulți cei care ne întreabă dacă pentru sprijinul pe care România îl oferă astăzi Ucrainei nu ar fi trebuit să existe cumva și negocieri prin care România să-și poată recupera acele părți de teritoriu anexate de către URSS și care fac astăzi parte categoric din teritoriul Ucrainei?
Cristian Diaconescu: Nu am reușit până acum să definitivăm acest proces. Nu am reușit să ne convingem reciproc, noi și ucrainenii, în legătură cu un dialog care să genereze încredere și nu suspiciune în ceea ce privește situația minorităților, mai ales în Ucraina. Este un moment în care practic Federația Rusă invocă în războiul pe care-l desfășoară elemente similare (revendicări de teritorii - n.red.). Din punct de vedere al mesajului, dacă nu am reușit până acum, în această situație critică de forță majoră (războiul dus de Rusia contra Ucrainei - n.red.) nu ar fi decent să facem o astfel de revendicare. Ar fi similar cu ceea ce cere Federația Rusă în cele 4 oblasturi în Ucraina de Est.
Moderatoare: Bun, și ce le-ați răspunde direct celor care vă întreabă direct chestiunea aceasta? Doar că nu este decent ca România să-și ceară teritoriile înapoi? Sau că trebuie să mai așteptăm?
Cristian Diaconescu: Nu, nu. Bineînțeles că este cât se poate de normal din acest punct de vedere. Nu, nici nu trebuie să așteptăm. Trebuie însă gândit un anumit tip de atitudine. Vă dau un exemplu poate în sensul a ceea ce spuneți dvs. De curând Ucraina a adoptat o lege privind reorganizarea sistemului religios și a bisericilor. Inutilă! A introdus tensiuni fără sens inclusiv în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Română. Ei bine, cineva de la București trebuia să meargă rapid la Kyiv sau să cheme pe cineva de la Kyiv să înlăture acest document, repet, inutil în acest moment. Dacă ne concentrăm împreună pentru protejarea și argumentarea sistemului defensiv ucrainean, păi să ducem până la capăt acest proces. Deci da, se poate face (procesul de revendicare de teritorii - n.red.), dar profesionist.
Vedeți video de la 38:18: