Polonia, fermă pe poziții. Blinken, presat la Varșovia de omologul polonez în efortul de a determina SUA să renunțe la restricțiile privind modul în care Ucraina poate utiliza armamentul primit


Polonia, fermă pe poziții. Blinken, presat la Varșovia de omologul polonez în efortul de a determina SUA să renunțe la restricțiile privind modul în care Ucraina poate utiliza armamentul primit

În timp ce efectua o vizită la Varșovia, în cursul zilei de joi, 12 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a fost presat public de ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, în efortul de a determina SUA să dea undă verde Ucrainei să efectueze atacuri adânc în teritoriul Rusiei cu armele americane. 

Susținând o conferință de presă comună cu Blinken, ministrul Radosław Sikorski a declarat următoarele: "Sunt de părere că Ucraina are dreptul de a folosi armele occidentale pentru a preveni crimele de război". 

"Victima agresiunii are dreptul să se apere", a continuat înaltul oficial polonez. 

"Ar trebui să continuăm să furnizăm sisteme avansate de apărare aeriană (Ucrainei - n.red.) și să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune", a continuat Sikorski.

Drept replică, Blinken a spus: "Pot să vă spun că, pe măsură ce mergem înainte, vom face exact ceea ce am făcut deja, adică ne vom ajusta, ne vom adapta după caz, inclusiv în ceea ce privește mijloacele ce sunt la dispoziția Ucrainei pentru a se apăra eficient împotriva agresiunii ruse".

Blinken a mai declarat că miercuri, la Kyiv, a purtat discuții ample cu oficialii ucraineni despre cum văd ei evoluția războiului și care sunt nevoile lor, dar a refuzat să spună dacă Washingtonul este pregătit să aprobe loviturile adânci asupra teritoriului Rusiei. (sursa: TVP World

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.