Campania recentă de spionaj și influență a Chinei în Europa se suprapune din ce în ce mai mult cu operațiunile Rusiei, mergând până la recrutarea acelorași agenți, conform declarației făcute de un înalt oficial european din domeniul serviciilor de informații, a raportat Politico.
Michal Koudelka, șeful agenției interne de informații din Republica Cehă, a explicat pentru publicația Politico faptul că acest lucru se întâmplă pentru că atât China, cât și Rusia împărtășesc scopuri similare de subminare a Occidentului, slăbire a sprijinului pentru Ucraina și divizare a democrațiilor liberale.
"Nu este o coincidență faptul că aceleași entități ar putea servi interesele atât ale Federației Ruse, cât și ale Republicii Populare Chineze", a declarat Koudelka.
"Motivul din spatele acestui lucru nu este colaborarea și coordonarea serviciilor de informații ale acestor țări, ci pur și simplu faptul că ambele sunt antagoniste față de Occidentul colectiv de astăzi", a continuat Koudelka.
E prima dată când un înalt oficial al serviciilor de informații europene vorbește public despre operațiunile de spionaj ale Chinei și Rusiei în Europa, asta după ce agenția sa a descoperit o campanie majoră de influență rusească în luna martie.
Operațiunea serviciului de informații a vizat la acel moment membri ai Parlamentului European care au fost invitați să participe la o emisiune TV intitulată "Vocea Europei", care era finanțată de agenți pro-Kremlin, dar ulterior s-a aflat că mai mulți participanți la emisiune primeau bani de la entități chineze.
Un alt exemplu recent al modului în care funcționează această dublă angajare este cel al politicianului naționalist flamand Frank Creyelman, care a fost exclus din partidul său, Vlaams Belaang, în anul 2023, după ce s-a descoperit că a acceptat plăți de la un spion chinez în schimbul îndeplinirii unor sarcini pentru Beijing. Creyelman era cunoscut pentru legăturile sale cu Moscova, unde a călătorit în câteva rânduri, dar și pentru pozițiile sale pro-ruse, precum opoziția față de ajutorul occidental destinat Ucrainei.
El a primit ani la rând bani de la un agent chinez cunoscut sub numele de "Daniel Woo", care conducea o rețea de agenți în Europa, potrivit unor articole din Le Monde, Spiegel și Financial Times. Într-un mesaj text obținut de aceste publicații, Woo spunea că "obiectivul nostru principal este să divizăm relația Europa / Statele Unite". Prin recrutarea unor politicieni europeni precum Creyelman, Woo a reușit să "influențeze cu succes dezbaterile din Bundestag-ul german și să disemineze propagandă", a mai scris Le Monde.
Alt politician belgian, Filip Dewinter, din același partid, a efectuat misiuni de observare a alegerilor pentru Rusia înainte de a avea legături cu agenții Beijingului, de la care a acceptat plăți prin intermediul unor societăți fantomă și grupuri de reflecție susținute de Partidul Comunist Chinez. Cu toate acestea, Dewinter a negat că a lucrat cu bună știință pentru statul chinez sau pentru agențiile sale de informații, iar o anchetă a comisiei de etică a parlamentului flamand nu a găsit motive pentru sancționarea sa. Mai mult, Dewinter a rămas un membru important al Vlaams Belang, în timp ce Creyelman a fost demis în urma raportului media despre legăturile sale cu China.
Arestarea asistentul parlamentar al deputatului german de extremă dreapta Maximilian Krah, sub suspiciunea că spiona pentru China, dezvăluie același gen de intersectare a intereselor ruse și chineze. Krah fusese catalogat drept participant-cheie în rețeaua Vocea Europei doar cu câteva zile înainte de arestare.
Un analist independent care se concentrează pe China a explicat că noii agenți ai Chinei "sunt oameni care au fost cooptați mult timp de ruși și apoi, în ultima vreme, chinezii intervin".
"Acest lucru se poate datora faptului că i-au văzut pe acești oameni ca fiind impresionabili în raport cu orice promisiuni li se făceau", a continuat analistul.
În același timp, "ideologia este cu siguranță un factor, mai mult decât banii", a adăugat acesta.
"Pe măsură ce China și Rusia continuă să se alinieze, cooptații vor mai lucra pentru ambele state autoritare", a scris Jirous într-un articol redactat pentru Fundația Jamestown.