Biserica Catolică din Polonia acuză deschis autoritățile de "încălcarea legii" prin încercarea de a extinde dreptul la avort, tratarea necorespunzătoare a deținuților, "răspândirea urii", dar și prin "retragerea dreptului de a profesa credința și eliminarea simbolurilor religioase din sfera publică" (detalii AICI).
"Tendințele de ateizare a vieții publice și de eliminare a eticii din sfera politică provoacă îngrijorare", se punctează în documentul intitulat "În grija patriei", publicat luni de Conferința Episcopală Poloneză, principalul organ de conducere al Bisericii Catolice din Polonia.
Exemplele de încălcare a legii de către organismele de stat enumerate în document sunt "tratamentul necorespunzător al celor arestați, introducerea ‹dreptului› de a ucide o ființă umană prin extinderea posibilității de a efectua avortul până în luna a noua de viață a copilului, îndepărtarea de valorile morale în multe domenii ale vieții sociale, răspândirea urii, promovarea antagonismelor, gestionarea conflictelor în spațiul social, marginalizarea importanței religiei, retragerea dreptului de a practica credința și eliminarea simbolurilor religioase din sfera publică".
Acuzațiile vizează obiectivul guvernului venit la putere în decembrie 2023 de a pune capăt interdicției aproape totale a avortului introdusă de fostul partid conservator de guvernământ, PiS.
În condițiile în care legea veche privind avortul este încă în vigoare, din cauza dezacordului dintre partenerii de coaliție de guvernare, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției au publicat orientări pentru medici și procurori cu privire la situațiile în care avorturile pot fi efectuate, susținând că se dorește doar ca femeile să obțină avortul în condiții legale.
Guvernul a explicat că, astfel, oferă doar o explicație a ceea ce este posibil în temeiul legislației existente, care permite avorturile în orice moment, dacă viața sau sănătatea mamei este amenințată, dar unii critici au susținut că aceste orientări ar justifica de fapt avorturile târzii.
Acuzațiile fostului partid de guvernământ – PiS –, potrivit cărora doi foști miniștri și un preot acuzați de corupție au fost maltratați în timpul detenției este sursa referirii documentului episcopilor catolici la tratamentul necorespunzător al deținuților.
Coaliția de guvernare este criticată de Biserică și pentru încercarea de a reduce la jumătate numărul de ore de predare și excluderea notelor din mediile de la sfârșitul anului.
Documentul afirmă că aceste "tendințe negative (...) conduc la diviziuni profunde și lipsă de respect reciproc, conflicte, alienare socială și ignorarea legii", precum și la "distrugerea fundamentelor noastre: tradiția creștină și patrimoniul național".
"Prin urmare, facem apel la autoritățile statului să se abțină de la orice acțiuni care provoacă degradarea vieții sociale", se conchide la finalul declarației.
În alt context, prim-ministrul Donald Tusk a recunoscut, marți, că ar putea lua uneori măsuri care nu sunt "pe deplin conforme cu legea", motivând că acționează astfel din cauza haosului juridic lăsat în urmă de fostul guvern conservator. El a făcut aceste afirmații la o conferință intitulată "Căi de ieșire din criza constituțională", la o zi după ce a fost acuzat că și-a retras în mod ilegal semnătura de pe un document (detalii AICI).