EXCLUSIV Document: Cum au “votat” așa-zișii reprezentanți anonimi ai așa-zisei “autorități publice locale” rusești din Luhanskul ocupat de armata rusă pentru demontarea monumentelor închinate victimelor Holodomorului și victimelor represiunilor politice. Invadatorii ruși vor să șteargă memoria istorică a est-ucrainenilor. Câți ucraineni a ucis Rusia sovietică prin înfometare în Luhansk


EXCLUSIV Document: Cum au “votat” așa-zișii reprezentanți anonimi ai așa-zisei “autorități publice locale” rusești din Luhanskul ocupat de armata rusă pentru demontarea monumentelor închinate victimelor Holodomorului și victimelor represiunilor politice. Invadatorii ruși vor să șteargă memoria istorică a est-ucrainenilor. Câți ucraineni a ucis Rusia sovietică prin înfometare în Luhansk

După ce invadatorii ruși au ordonat demontarea a două monumente importante din Luhanskul ocupat, închinate victimelor Holodomorului și victimelor represiunilor politice, Podul.ro a decis să afle cum a fost posibil să se accepte acest lucru în regiunea est-ucraineană care a suferit extrem de mult din cauza Holodomorului și a ocupației rusești de sorginte sovietică (iar o parte din ea, inclusiv orașul Luhansk, se află din 2014 sub o altă ocupație rusească, de sorginte putinistă). 

În special, am fost interesați să aflăm care a fost “procedura” (una la fel de ilegală ca și întreaga ocupație rusească) acestei decizii monstruoase, luată nu fără contribuția trădătorilor și colaboraționiștilor ucraineni locali anonimi, care s-au pus bine cu ocupanții ruși încă din 2014. Fie că realizează sau nu gravitatea deciziei luate (prin “votul” lor formal, căci decizia a fost luată la Moscova, evident), se prea poate ca unii dintre ei să fi avut rude și străbunici care au tras chinurile sau au fost victime ale Holodomorului și a represiunilor politice staliniste, adică rusești. 

În același timp, subliniem că ocupanții ruși din Luhansk nu au publicat vreo informație privind lista așa-zișilor “membri” și “experți” ai “Comisiei responsabile cu înveșnicirea memoriei”. 

În cele ce urmează, vă prezentăm răspunsul oferit de către așa-zisa “Administrație a districtului municipal al districtului municipal orășenesc Luhansk”, o pseudo-autoritate publică locală înființată de ocupanții ruși:

“În conformitate cu punctul 26 din regulament, problemele legate de demontarea unui monument, a unei plăci comemorative, a unui alt semn memorial sunt examinate preliminar de către “Comisia privind înveșnicirea memoriei personalităților marcante și evenimentelor istorice din Luhansk”, care își prezintă recomandările. Recomandările au la bază evenimentele petrecute pe teritoriul regiunii Luhansk. Demontarea unui monument, a unei plăci memoriale, a altui semn memorial se efectuează pe baza rezoluției administrației. 

Pe baza procesului-verbal al reuniunii Comisiei, care a votat în unanimitate, administrația a adoptat o rezoluție din 12.07.2024, Nr. 194 “Cu privire la demontarea semnelor memoriale “Victimele Holodomorului din 1932-1933 în regiunea Luhansk” și “Victimele represiunilor politice”. Semnele comemorative demontate sunt depozitate în cadrul MUP “Combinatul Luhansk de gospodărire a spațiilor verzi și îmbunătățire”. 

Holodomorul organizat de Rusia Sovietică în Luhansk. Câți est-ucraineni au răpus ocupanții ruși, și care este numărul total al victimelor

Potrivit muzeului de istorie locală din Svatovsk, între 1932 și 1933, numărul deceselor cauzate de foamete a fost de 2,7 mii numai în acest district. Directorul muzeului, Yana Bondareva, citează o istorie din memoriile Verei Misko, despre modul în care a acționat un grup de bolșevici în satul Oborotnovka, care a luat până și ultimele provizii de alimente de la săteni.

“Așa-numita ‹mătură roșie› a fost activă în sat pentru acea perioadă. Acești activiști se adunau și se îmbătau după o colectare forțată reușită. Când răbdarea oamenilor a luat sfârșit, locuitori necunoscuți i-au împușcat pe acești activiști. Autoritățile comuniste i-au înmormântat pe cei trei bărbați cu onoruri, dar nu a fost posibil să îi îngroape în cimitir, de rând cu toți. Ei au trebuit să fie înmormântați separat de cimitir. Așa cum se spune: Nu unde este toată lumea”, a relatat Bondareva pentru jurnaliștii ucraineni (detalii AICI). 

Victimele Holodomorului, adică a foametei în masa, organizată și planificată de sovietici în regiunea Luhansk, au fost 31.560 de est-ucraineni, inclusiv oameni de alte etnii. La începutul lunii martie 1933, 1008 familii înfometate au fost înregistrate în regiune, conform administrației ucrainene din partea regiunii Luhansk aflată sub controlul constituțional al Ucrainei (detalii AICI).

Potrivit istoricilor, până la 25% din populația rurală a murit de foamete în regiunea Luhansk în timpul Holodomorului organizat și planificat între 1932-1933. Cel mai mult au avut de suferit, în principal, districtele nordice (rurale) ale regiunii: Novopskovsky, Starobelsky, Markovsky, Novoaidarsky, Verkhne-Teplyansky (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.