Crăișorul Munților


Crăișorul Munților

La 10 septembrie 1872 părăsea această lume Avram Iancu (1824 - 1872), cel supranumit "Crăișorul Munților", lider al românilor din Țara Moților și de pe cuprinsul Munților Apuseni în cursul Revoluției de la 1848 și apoi al războiului purtat de românii ardeleni împotriva guvernului revoluționar maghiar la 1848-1849 ca urmare a încercării guvernului de la Budapesta de a alipi Transilvania la Ungaria, încălcând brutal drepturile fundamentale ale românilor din ținuturile strămoșești din interiorul Carpaților. 

Avram Iancu, neobișnuit de tânăr și caracterizat de o fermitate ieșită din comun, a reușit să oprească ofensiva maghiară și să transforme Munții Apuseni într-o cetate de netrecut în care românii ardeleni, asemeni strămoșilor lor din vechime, și-a găsit refugiul, reazimul și credința în biruință.

Avram Iancu a fost un om excepțional la timpuri excepționale, având nu doar curajul tinereții, patriotismul sincer și forța unei minți strălucitoare, dar și o tărie de caracter și o putere lăuntrică care l-au pus în lumina epocii și i-au dat, pe bună dreptate, aura de erou al națiunii române.

De la Avram Iancu moștenim mărturia unui spirit de luptă și de sacrificiu autentic, spirit de care nu a fost lipsit poporul român dar care adesea, în chip manipulatoriu, s-a dorit, poate, a fi micșorat ori marginalizat, de la el românii păstrează și astăzi pecetea cea mai curată a patriotismului senin și a determinării de a nu accepta niciodată umilirea națiunii române; Avram Iancu rămâne peste timp imaginea demnității și a eroismului care ne dă putere spre a nu uita să fim mândri că suntem români! 

Să păstrăm în sufletele noastre memoria marelui român, Avram Iancu, și să-l pomenim cu respect.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.