Polonia a destructurat un grup de sabotori coordonat de serviciile secrete din Rusia și Belarus. De la an la an, numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 100%


Polonia a destructurat un grup de sabotori coordonat de serviciile secrete din Rusia și Belarus. De la an la an, numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 100%

Serviciile de securitate poloneze au anunțat că au identificat și destructurat o rețea de "sabotori cibernetici" implicați în furtul de date, șantaj și "purtarea de facto a unui război cibernetic", care lucrau în beneficiul Rusiei și al Belarusului. 

Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Digitale, Krzysztof Gawkowski, care a luat cuvântul alături de ministrul de Interne, Tomasz Siemoniak, în cursul zilei de luni, la o conferință de presă, declarând că "în ultimele zile, datorită cooperării serviciilor de securitate, a fost posibilă destructurarea unui grup de sabotori care aveau obiective specifice în Polonia și care acționau dintr-o locație specifică". 

"Serviciile de securitate belaruse și ruse aveau un obiectiv specific: să extorcheze informații, să șantajeze persoane și instituții și să ducă de facto un război cibernetic", a adăugat ministrul, fără a oferi prea multe detalii despre operațiunea coordonată de Moscova și Minsk. 

Ministrul polonez a relatat că grupul a vizat mai întâi Agenția Poloneză Anti-Doping, urmând apoi să pătrundă în alte instituții de stat la nivelul autorităților locale și al întreprinderilor publice care lucrează în domeniul securității. 

"Obiectivele operaționale stabilite de adversari - anume obținerea accesului, furtul de date și, ulterior, șantajul - au fost stopate", a mai precizat acesta, potrivit agenției de presă de stat a Poloniei, PAP. 

Scopul final al operațiunii sabotorilor cibernetici viza paralizarea statului polonez din punct de vedere politic, economic și militar. 

Gawkowski a declarat jurnaliștilor că, în prima jumătate a acestui an, în Polonia au fost raportate peste 400 000 de incidente legate de atacuri cibernetice, iar serviciile de securitate au lansat aproximativ 100.000 de proceduri menite să le identifice pe cele care reprezentau atacuri periculoase.

 "Acest lucru arată că, de la an la an, numărul (incidentelor) a crescut cu 100%", a punctat Gawkowski, adăugând că "în tot anul 2023, au fost raportate 370 000 de incidente". 

El a afirmat că serviciile de securitate cibernetică din Polonia depun eforturi susținute pentru a contracara amenințările rusești imediat ce acestea sunt detectate. Ministrul de Interne – Tomasz Siemoniak – a declarat că peste o duzină de persoane au fost arestate acest an pentru planificarea sau tentativa de sabotaj cibernetic – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.