Birchall: "Dronele trebuiau date jos!" / "MAE să îl cheme de urgență pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev să îi comunice sancțiunile și demersurile pe care autoritățile din România le întreprind în cazul violării spațiului său aerian!"


Birchall: "Dronele trebuiau date jos!" / "MAE să îl cheme de urgență pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev să îi comunice sancțiunile și demersurile pe care autoritățile din România le întreprind în cazul violării spațiului său aerian!"

Candidata independentă la alegerile prezidențiale, Ana Birchall, a declarat duminică că România ar fi trebuit să doboare dronele lansate de hoardele ruse, care au încălcat spațiul aerian românesc în cursul aceleiași zile. Întrucât Armata Română nu are posibilitatea din punct de vedere legislativ să acționeze într-o asemenea manieră, Birchall a solicitat coaliției de la putere să întreprindă demersurile necesare rezolvării acestei situații gravisime. 

De asemenea, prezidențiabila independentă a cerut Ministerului de Externe al României să îl convoace pe ambasadorul rus la București, Vadim Lipaev, pentru a-i comunica sancțiunile de rigoare pentru violarea spațiului aerian românesc. 

"Drona trebuia dată jos!

Spațiul aerian al României este invadat constant de la începerea războiului din Ucraina. Astăzi a fost doar o nouă tentativă de a submina autoritatea Statului Român. Este inacceptabil, iar autoritățile române trebuie să reacționeze pe măsură, inclusiv prin doborârea lor!

Românii trebuie să se simtă în siguranță, iar granițele ariene trebuie apărate!  

Guvernul României trebuie să își asume dacă vrea și poate să doboare o dronă și aici vorbim atât de legislație, cât și de capabilități!

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe poate face mai mult decât un protest printr-un comunicat de presă.  

Solicit Ministerului Afacerilor Externe să îl cheme de urgență pe ambasadorul Federației Ruse în România să îi solicite respectarea inviolabilității spațiului aerian al României și să îi comunice sancțiunile și demersurile pe care autoritățile din România le întreprind în cazul violării spațiului său aerian!", a comunicat Birchall într-o postare publicată pe Facebook. 

Între timp, au apărut informații potrivit cărora trei drone rusești au încălcat duminică spațiul aerian al României. Armata Română a comunicat faptul că a găsit bucăți de dronă rusească în apropiere de localitatea Periprava din județul Tulcea și investighează în prezent posibila prăbușire a alteia, lângă Caraorman. În total, ar fi vorba de trei drone care au pătruns, duminică, pe teritoriul României, cu tot cu cea care a reintrat în Ucraina. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.