Păcatul originar al educației moderne


Păcatul originar al educației moderne

constă în două abuzuri luate acum drept firești.

Primul abuz: punerea la un loc a băieților cu fetele. Da, știu că unii o să sară ca arși, o să mă acuze că sunt retrograd, de-a dreptul "în Evul Mediu". Calm! Este știut, verificat de neuroștiință și de pedagogia reală, adică nu de cea care se rezumă la planuri de lecții și curriculă, la metodologie și baremuri, faptul că diferența de gen înseamnă și una de viteză & profunzime a cunoașterii. Maturizarea fetelor este, cum se știe, așa zicând precoce în raport cu cea a băieților. Fals. Este diferită. Or, când două genuri se maturizează (atât de) diferit, a le pune la un loc deja din primii ani - în locul unei acomodări treptate - reprezintă ceva similar plantării unui stejar în sera cu nuferi. 

Al doilea abuz: "colectarea", la propriu, a copiilor după vârsta biologică. La 6 sau 7 ani, automat, fără nicio rezervă și diferențiere, toți născuți în anul X trebuie să înceapă școala. Problema este, se poate bănui, nu atât începutul școlarizării, care nu poate fi totuși aleatoriu, ci tendința, din lipsa pedagogiei profunde, a dascălilor și/sau a finanțării, a alternativei. 

În majoritatea cazurilor, copilul se dă după școala, iar nu școala după copil. Iar ca să înțelegem paguba criteriului vârstei, este suficient să ne gândim la pensionarea instantă a unui dascăl la 65 de ani, adică, în multe cazuri, taman la vârsta maturității intelectuale, a siguranței materiale și a experienței de viață. Ceea ce este în cazul copiilor abandonul interior, se vede inclusiv la un om care, brusc, de la o vârstă biologică încolo, nu reală, devine oficial inutil. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.