Alina Gorghiu, la Vilnius: "Liderii ruși trebuie aduși în fața justiției! Cel mai important test pentru comunitatea internațională este înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei. Am pledat pentru cea mai rapidă abordare"


Alina Gorghiu, la Vilnius: "Liderii ruși trebuie aduși în fața justiției! Cel mai important test pentru comunitatea internațională este înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei. Am pledat pentru cea mai rapidă abordare"

Participând în perioada 4-5 septembrie la Conferința informală a miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată în capitala Lituaniei, Vilnius, ministra de resort de la București, Alina Gorghiu, a subliniat pe parcursul prelegerilor susținute că cel mai important test pentru comunitatea internațională îl reprezintă înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei. Pentru concretizarea acestui obiectiv, Gorghiu a precizat că a pledat în favoarea unei formule pe care o consideră ca fiind cea mai rapidă abordare, obiectivul primordial al noii structuri juridice trebuind să fie "«străpungerea» imunităților personale ale șefului statului rus, ale șefului Guvernului și ale ministrului afacerilor externe". 

Nu în cele din urmă, Alina Gorghiu a evidențiat rolul României în instrumentarea probelor în cadrul dosarelor ce au ca obiect tragerea la răspundere a oficialilor ruși pentru crimele comise în Ucraina. 

"Cel mai important test pentru comunitatea internațională: înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Azi, miniștrii justiției și alți oficiali din 46 de state au fost la Vilnius pentru Conferința informală a Consiliului Europei. Obiectivul Europei rămâne tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele din Ucraina. Liderii ruși trebuie aduși în fața justiției. Asta se poate face doar prin înființarea Tribunalului privind Crima de Agresiune. 

Am pledat pentru cea mai rapidă abordare: un acord între Consiliul Europei și Ucraina pentru înființarea acestui Tribunal. Probe sunt. Vara asta, 14 state au prezentat probe privind crima de agresiune în peste 2000 de dosare. Iar România a avut una dintre cele mai mari contribuții", a transmis Alina Gorghiu într-o postare publicată pe Facebook. 

"România a fost gazda celei de-a zecea Reuniuni a Grupului Nucleu. Mă bucur că s-au realizat progrese privind detaliile tehnice pentru înființarea Tribunalului. Este singurul mod de a restaura logica în Europa.

"Acțiunea rapidă transmite cel mai puternic mesaj. Un acord multilateral între toate statele poate dura ani de zile. Însă un acord bilateral între Consiliul Europei și Ucraina e mai rapid. Mai mult, Consiliul Europei oferă mai multă legitimitate demersului nostru. Inițiativa nu trebuie să rămână la nivelul unei abordări regionale. State din afara Europei trebuie implicate.

Acest Tribunal trebuie să 'străpungă' imunitățile personale ale șefului statului rus, ale șefului Guvernului și ale ministrului afacerilor externe. Procurorii trebuie să fie independenți. Iar statele trebuie să fie prudente cu ideea introducerii proceselor in absentia. Riscul de erori procedurale este ridicat în cazul Tribunalelor specializate și temporare.

Însă, în acest moment, prezervarea probelor e o prioritate de top. Vara aceasta, 14 state au prezentat probe pentru crima de agresiune în peste 2000 de dosare. România a avut una dintre cele mai mari contribuții.

Ce a făcut Federația Rusă este, în fond, o crimă împotriva păcii. Și continuă să amenințe pacea în multe alte state prin atacuri hibride. Înființarea cât mai rapidă cu putință a acestui Tribunal este un test pentru întreaga comunitate internațională", a mai afirmat Alina Gorghiu, conform just.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.