Președintele Taiwanului transmite Chinei să-și recupereze teritoriile din Rusia dacă e cu adevărat preocupată de integritatea teritorială


Președintele Taiwanului transmite Chinei să-și recupereze teritoriile din Rusia dacă e cu adevărat preocupată de integritatea teritorială

Dacă pretențiile Chinei asupra Taiwanului se referă la integritatea teritorială, atunci ar trebui să ia înapoi și teritoriile din Rusia cedate de ultima dinastie chineză în secolul al XIX-lea, a declarat președintele Taiwanului, Lai Ching-te, pe parcursul unui interviu acordat presei taiwaneze și difuzat duminică. 

Lai, pe care China îl etichetează drept "separatist", a evocat Tratatul de la Aigun din 1858, prin care China a cedat imperiului rus o suprafață vastă de teren care constituie în prezent extremitatea estică a Rusiei și formează o mare parte din frontiera actuală de-a lungul râului Amur.

Dinastia Qing a Chinei, aflată atunci în perioada de declin terminal, a refuzat inițial să ratifice tratatul, însă acesta a fost confirmat 2 ani mai târziu în cadrul Convenției de la Pekin, eveniment ce a marcat unul din tratatele "inechitabile" încheiate de China cu puteri străine în secolul al XIX-lea.

Redăm declarațiile președintelui taiwanez: 

- Intenția Chinei de a ataca și de a anexa Taiwanul nu vine ca o consecință a ceea ce spune sau face o persoană ori un partid politic din Taiwan. Nu de dragul integrității teritoriale dorește China să anexeze Taiwanul.

- Dacă este de dragul integrității teritoriale, de ce nu ia înapoi pământurile ocupate de Rusia care au fost semnate pe parcursul Tratatului de la Aigun? Rusia este în prezent în cel mai vulnerabil stadiu, nu?

- Poți cere Rusiei (să dea înapoi teritoriile - n.red.), dar nu o faci. Astfel este evident că nu vor să invadeze Taiwanul din rațiuni teritoriale. 

- China vrea să obțină hegemonia în zona internațională, în Pacificul de Vest. Acesta este scopul său real. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.