EXCLUSIV Document. Autoritățile ruse de ocupație din Zaporojie MINT cu privire la rușii din Kursk aduși cu forța în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Strămutați împotriva voinței lor, 14 ruși au fugit și de acolo. Care sunt scopurile ascunse ale relocărilor


EXCLUSIV Document. Autoritățile ruse de ocupație din Zaporojie MINT cu privire la rușii din Kursk aduși cu forța în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Strămutați împotriva voinței lor, 14 ruși au fugit și de acolo. Care sunt scopurile ascunse ale relocărilor

Pseudo-autoritățile instalate de invadatorii ruși în Zaporijie mint cu privire la cei 14 ruși din regiunea Kursk aduși în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Mai exact, într-un răspuns exclusiv oferit Podul.ro, așa-zisele “autorități” de ocupație mint că acei cetățeni ruși stabiliți în partea ocupată ilegal de armata rusă a Zaporijiei ar fi venit din ”proprie inițiativă”. 

În realitate, relocarea a fost organizată în mod forțat - iar asta constituie o crimă de război - la inițiativa guvernatorului interimar al Kurskului, Alexei Smirnov, și a pseudo-autorităților rusești din Zaporijie, în frunte cu așa-zisul ”guvernator”, putinistul Evgheni Balițki. Respectivii cetățeni ruși au fost târâți din Kursk - unde armata ucraineană desfășoară o operațiune militară de autoapărare - în partea ocupată temporar și ilegal de armata rusă a Zaporijiei, unde armata ucraineană de asemenea desfășoară activ mai multe acțiuni legitime împotriva ocupanților. Adică, au fost aduși dintr-o zonă de război, într-o altă zonă de război. 

“Despre decizia de a reloca 14 cetățeni ruși din Kursk, vă informăm că aceștia au venit în Zaporijie din proprie inițiativă, iar acum aceștia au părăsit regiunea”, se arată în răspunsul oferit de către pseudo-autoritățile rusești din partea ocupată a Zaporijiei (foto jos).

 

Scopurile ascunse ale relocărilor

Experții explică faptul că autoritățile ruse încearcă să țină cât mai departe refugiații ruși din regiunea Kursk de locuitorii altor regiuni rusești, astfel încât aceștia să nu spună adevărul altora despre acțiunile armatei ruse, în special despre fuga unităților militare “de elită”, și să nu își exprime nemulțumirea față de politica lui Putin privind războiul, care i-a forțat să își părăsească casele, scrie portalul ucrainean ria-m.tv din Melitopol (oraș din Zaporijie ocupat de armata rusă).

În plus, Kremlinul se teme de răspândirea informațiilor cu privire la tratamentul respectuos al armatei ucrainene față de populația rusă civilă. Acest lucru contravine direct cu propaganda rusă care îi prezintă pe ucraineni drept “criminali”, “naziști”, “neo-naziști“ și alte asemenea epitete ridicole și paralele cu orice adevăr. De asemenea, Rusia încearcă să prevină un aflux de evacuați în propriile regiuni, unde ar putea exista deja dificultăți în găzduirea persoanelor strămutate intern, pentru a evita o criză umanitară și pentru a menține o aparență de control asupra situației (detalii AICI).

“Principala sarcină a Kremlinului acum este de a avea un flux de informații controlat, astfel încât oamenii din Moscova și alte orașe rusești importante să nu întâlnească refugiații în niciun fel și să nu aibă niciun motiv să se gândească la consecințele războiului dezlănțuit de Putin împotriva Ucrainei pentru rușii obișnuiți”, au punctat experții pentru jurnaliștii de la ria-m.tv.

Ucrainenii din Melitopol și Zaporijie, împotriva rușilor din Kursk

Potrivit lui Viktor Dudukalov, șeful adjunct al consiliului districtual Berdyansk din exil (orașul Berdyansk din Zaporojie se află, de asemenea, sub ocupație rusească), locuitorii regiunii ocupate Melitopol (Zaporijie) nu doresc să ajute rușii din Kursk, întrucât ei înșiși au nevoie de sprijin și de o revenire la viața normală.

“Oamenii îi pot ajuta pe alții atunci când nevoile lor de bază sunt mai mult sau mai puțin satisfăcute. Nu este cazul în teritoriile ocupate. Prin urmare, despre ce fel de ajutor pentru alții putem vorbi. Oamenii supraviețuiesc în timpul ocupației, așa că nu au chef și nu au posibilitatea să-i ajute pe locuitorii din regiunea Kursk. În plus, la vremea sa, Kursk a sprijinit ocuparea teritoriilor ucrainene și mizeria care se face acolo. De aceea, aceasta este o reacție destul de previzibilă a rezidenților locali”, a declara Dudukalov. 

Conform avocatului Centrului Regional pentru Drepturile Omului din Ucraina, Kateryna Rashevskaya, acțiunile Kremlinului și ale acoliților săi din Zaporijie sunt calificate de dreptul internațional drept colonizări ilegale, care la rândul lor sunt crime de război

“În conformitate cu articolul 49 din Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război, puterea ocupantă nu trebuie să transfere sau deporteze părți ale propriei populații pe teritoriul pe care îl ocupă. În plus, colonizarea teritoriului ocupat cu propriii cetățeni este o crimă de război”, a menționat Kateryna Rashevskaya.

Rusia a făcut și face ceea ce știe cel mai bine – deportează localnicii și colonizează teritoriile ocupate cu ruși

Rashevskaya subliniază că, începând din 2014, Federația Rusă aplică o politică consecventă și planificată de schimbare forțată a compoziției demografice a populației din teritoriile ocupate ale Ucrainei. În acest scop, ea strămută și deportează ucrainenii neloiali și încurajează colonizarea cu ruși (sau cu așa-ziși “ruși”) – detalii AICI

Cazul Crimeii ocupate este exponențial.

“Din păcate, inițiativele de a incrimina separat politica de schimbare forțată a compoziției demografice a populației nu s-au reflectat la nivel internațional. În mod similar, colonizarea teritoriilor ucrainene de către ruși nu a fost încă pedepsită ca atare în cadrul dreptului penal național. Dar avem o nouă provocare și trebuie să răspundem. Fiindcă astfel de ‹evacuări› vor deveni în mod inevitabil o armă a rușilor pentru a ‹restrânge› Ucraina din a împinge războiul în regiunile Federației Ruse”, afirmă avocatul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.