O anchetă a FBI a dezvăluit o amplă campanie rusă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și altor persoane influente din țările europene, cu scopul de a produce diviziuni, de a discredita America, respectiv de a submina sprijinul pentru Ucraina.
Războiul psihologic dus de Moscova a fost dezvăluit odată cu inculparea în cursul zilei de miercuri, în Statele Unite, a doi cetățeni ruși și cu confiscarea a peste 30 de domenii de internet legate de o campanie de influențare a alegerilor americane, informează Politico.
În dosarul de acuzare de 277 de pagini, FBI a depus documente, memorii și procese-verbale ale reuniunilor ruse pentru instrumentarea războiului psihologic. Dosarul detaliază planurile Rusiei de a controla opinia publică din Europa.
Printre documente figurează un plan de a viza anumite persoane prin intermediul postărilor și comentariilor reale de pe rețelele sociale, pentru a ocoli astfel filtrele bot ale companiilor de social media. Planul a fost elaborat de "Agenția de design social", care acționează la ordinele adjunctului șefului de cabinet al dictatorului rus Vladimir Putin, Serghei Kiriyenko, potrivit declarației făcute în instanță de FBI.
Operațiunile psihologice au folosit așa-numitele domenii doppelgänger pentru a răspândi dezinformări prin articole și conținuturi false, făcute să pară că provin de la instituții media cunoscute, precum Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung.
O țintă primară a echipei ruse de operațiuni psihologice este Germania, care ar fi mult mai vulnerabilă la influența rusă decât Franța, așa cum se spune în documentele ruse descoperite de FBI.
Într-unul dintre aceste documente se afirmă că "în primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând", să-i convingem pe germani să se opună "politicii ineficiente a sancțiunilor". Campania trebuia să producă în rândul publicului atât reacții raționale (de exemplu, "într-adevăr, de ce trebuie să ajutăm noi Ucraina?"), cât și emoționale (de exemplu, "americanii sunt niște ticăloși!").
Un alt obiectiv al grupării ruse este "escaladarea tensiunilor interne, cu obiectivul de a promova interesele Federației Ruse", precum și "influențarea conflictelor din viața reală și crearea artificială a unor situații conflictuale", în cadrul unei operațiuni ce a fost intitulată "International Conflict Incitement" și care vizează Germania și Franța.
Toată această campanie rusă de dezinformare și influențare ar fi fost plătită cu criptomonede precum bitcoin, potrivit declarației FBI. (sursa: Politico)