Kyivul – prin intermediul Ministerului Infrastructurii Ucrainei – anunță, într-un răspuns exclusiv oferit Podul.ro, că se pregătește pentru a deschide parțial spațiul aerian civil în țară, închis din cauza războiului genocidar și de ocupație al Federației Ruse.
Ideea a fost lansată în urmă cu un an, iar în acest moment, Ministerul Infrastructurii împreună cu întreprinderile aeriene și structurile de apărare și securitate ale țării poartă discuții cu privire la modalitățile punerii sale în practică. Totuși, conform Ministerului Infrastructurii, reluarea zborurilor civile și activarea aeroporturilor ucrainene va fi posibilă doar după ce statul ucrainean va fi capabil să asigure o securitate aeriană deplină.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit de Ministerul Infrastructurii Ucrainei:
“Din cauza agresiunii militare a Federației Ruse și a legii marțiale introduse în data de 24 februarie 2022, spațiul aerian al Ucrainei este închis pentru aviația civilă. Începând din iulie 2023, Ministerul Infrastructurii, împreună cu Serviciul de Stat al Aviației din Ucraina, Statul Major General și Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), aeroporturile ucrainene și întreprinderea de stat a serviciilor de trafic aerian din Ucraina au convenit să elaboreze un plan de acțiune etapizat, a cărui punere în aplicare va oferi premisele necesare pentru luarea unei decizii privind deschiderea parțială a spațiului aerian civil. După punerea în aplicare a măsurilor care vor asigura un nivel acceptabil de siguranță a zborurilor aviației civile în condițiile legii marțiale și într-o perioadă specială, va exista posibilitatea deschiderii parțiale a spațiului aerian al Ucrainei, ceea ce, la rândul său, va permite reluarea activităților operaționale ale aeroporturilor și a companiilor aeriene”.
Sursele Podul.ro precizează că ar fi vorba, într-o primă etapă, de deschiderea a 3 aeroporturi din vestul Ucrainei destinate spațiului aerian civil, toate 3 fiind în apropierea a 3 state membre NATO, inclusiv România. Este vorba despre aeroportul din Ujhorod, de lângă granița cu Ungaria, aeroportul din Lviv, de lângă Polonia, și aeroportul din Cernăuți, de lângă România.
Anterior, presa ucraineană și experți în aviația civilă au scris că deschiderea parțială a spațiului aerian civil, în vestul Ucrainei, va fi posibilă după ce Ucraina își va securiza apărarea antiaeriană cu sisteme Patriot și IRIS-T (detalii AICI, AICI și AICI).
Recent, ministrul de Externe al Ucrainei – l-am numit pe Dmitro Kuleba – a cerut aliaților și partenerilor Ucrainei, inclusiv țării noastre, să grăbească procesul de livrare a sistemelor Patriot promise. “Unele dintre aceste întârzieri sunt excesiv de lungi, iar noi plătim acest lucru cu daune și pierderi de vieți omenești”, a punctat Kuleba (detalii AICI).