Platforma X a lui Elon Musk a fost interzisă în Brazilia. Detaliile cazului


Platforma X a lui Elon Musk a fost interzisă în Brazilia. Detaliile cazului

Un judecător al Curții Supreme braziliene a ordonat, vineri, suspendarea platformei de socializare X în toată țară în urma acuzațiilor conform cărora X, deținută de Elon Musk, a încălcat în mod repetat ordinele și reglementările instanțelor braziliene. 

Miercuri, judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă din Brazilia, amenințase că va suspenda platforma X dacă Musk nu numește un nou reprezentant legal al companiei în Brazilia, în termen de 24 de ore. 

"În caz de nerespectare a ordinului, decizia prevede suspendarea activităților rețelei de socializare în Brazilia", se arată în ordin. 

În urma ordinului, Musk l-a acuzat pe Moraes că a "încălcat în mod repetat legile pe care a jurat să le respecte" iar hashtag-ul "O Twitter morreu" ("Twitter a murit") a devenit viral în Brazilia. 

De asemenea, Musk a postat un mesaj sarcastic și o imagine care îl înfățișează pe Moraes drept "Voldemort și Lord Sith", o aluzie la personajele negative din Harry Potter și Star Wars. 

Joi, operatorul de internet prin satelit al lui Musk – Starlink – a declarat că a primit un ordin de la Moraes prin care "se îngheață finanțele Starlink și împiedică Starlink să efectueze tranzacții financiare" pe teritoriul Braziliei. 

Starlink, care operează în Brazilia, în special în zonele Amazonului, a susținut că ordinul "se bazează pe o determinare nefondată că Starlink ar trebui să fie responsabil pentru amenzile percepute - în mod neconstituțional - împotriva X".

Judecătorul Moraes, care prezidează și Tribunalul Superior Electoral din Brazilia, a condus o luptă împotriva a ceea ce a numit ”dezinformare”, intrând de mai multe ori în conflict cu Musk de-a lungul timpului.

Platforma a fost acuzată că a funcționat ca un canal pentru discursuri pline de ură și rasiste și că a interferat cu procesele democratice ale țării, în timp ce Musk și alți critici îl acuză pe Moraes de obliterarea libertății de exprimare. 

Musk a închis operațiunile comerciale ale X în Brazilia la începutul acestei luni, susținând că Moraes l-a amenințat pe fostul reprezentant legal al companiei cu arestarea pentru a forța respectarea "ordinelor de cenzură" (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.