Câte arme nedeclarate ar deține ucrainenii după doi ani și jumătate de război. Cum încearcă Kyivul să controleze fenomenul


  • ACP
  • Aug 30, 2024 17:41
  • 946
Câte arme nedeclarate ar deține ucrainenii după doi ani și jumătate de război. Cum încearcă Kyivul să controleze fenomenul

Civilii ucraineni dețin între două și cinci milioane arme de foc nedeclarate, conform unor evaluări oficiale europene, acceptate de autoritățile ucrainene. 

Adjunctul ministrului Afacerilor Interne de la Kyiv a spus, pe parcursul emisiunii naționale 24/7, că a afirmat în repetate rânduri că "nu există o metodologie specială pentru a determina cât de mult armament neînregistrat ar putea avea ucrainenii, deci este imposibil să stabilim un număr exact. În același timp, conform partenerilor noștri europeni, estimările variază de la două la cinci milioane bucăți de arme neînregistrate, care se pot afla în mâinile civile".

El a explicat că o lege recent adoptată, care va intra în vigoare în noiembrie 2024, stipulează că civilii care au găsit arme sau care dețin arme fără avizele necesare trebuie să le declare în termen de o lună la Poliția Națională.  

Astfel, această lege "pentru îmbunătățirea procedurii de obținere, declarare și manipulare a armelor de foc" ar putea contribui la contabilizarea numărului mare de arme încă neînregistrate. Legea a fost adoptata după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat instrucțiuni Parlamentului să rezolve "problema armelor trofeu pe care soldații noștri le câștigă în bătălii".

"Acest proiect de lege constituie un mecanism important pentru îmbunătățirea reglementării normative privind manipularea armelor în Ucraina. În special, contribuie la raționalizarea și clarificarea regulilor de manipulare a armelor pentru civili; stabilește norme care sunt obligatorii de urmat pentru civili, asigurând siguranța și ordinea în condiții de război; oferă dreptul civililor să declare armele și munițiile disponibile, ceea ce contribuie la controlul și reglementarea circulației armelor în condițiile legii marțiale", a declarat parlamentarul Serhiy Ionushas. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.