Președintele Petr Pavel le trasează direcția diplomaților cehi: Sprijinirea Ucrainei este principala sarcină a politicii externe și de securitate a Cehiei!


Președintele Petr Pavel le trasează direcția diplomaților cehi: Sprijinirea Ucrainei este principala sarcină a politicii externe și de securitate a Cehiei!

În politica externă și de securitate a Cehiei, nu există o sarcină mai importantă decât sprijinirea pe mai departe a Ucrainei, a declarat președintele ceh Petr Pavel.

Conform agenției de presă Ceske Noviny, Petr Pavel a făcut declarația în cauză atunci când s-a adresat diplomaților cehi detașați în străinătate.

Politica externă a Cehiei ar trebui să se asigure că "regulile continuă să se aplice în mediul internațional și că nu prevalează legea celui mai puternic", a subliniat președintele ceh. 

"Oprirea și, mai ales, eșecul agresiunii ruse este în interesul nostru vital", a continuat Pavel.

Președintele ceh a evidențiat, totodată, că o victorie a Rusiei va avea repercusiuni asupra stabilității economice și politice în Europa și va duce la un alt val major de refugiați ucraineni.

Pavel a precizat că țara a reușit să mențină o poziție unitară, predictibilă și clară cu privire la sprijinirea Ucrainei, nu numai la nivel guvernamental, ci și la nivelul opoziției. 

Conform președintelui ceh, țara sa și-a demonstrat angajamentul de a ajuta Ucraina. Pavel s-a referit în mod special la inițiativa condusă de Cehia, care are ca scop sprijinirea forțelor ucrainene cu muniție din țări terțe. 

În februarie, Cehia a propus achiziționarea de muniție pentru Ucraina din țări terțe, ca răspuns la lipsa capacității de producție de muniție a Uniunii Europene. Ulterior, mai multe țări occidentale s-au alăturat inițiativei.

Astfel, premierul ceh Petr Fiala a confirmat la începutul lunii martie achiziționarea a 300.000 de cartușe, cu promisiunea de a fi cumpărate alte 200.000. În plus, Ministerul ceh al Apărării se pregătește să lanseze o nouă inițiativă în acest an ce vizează furnizarea de muniție de artilerie Ucrainei. La noua inițiativă vor participa de această dată producătorii cehi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.