Un subiect neabordat în presa mainstream este cel al ezitării arătate de Marcel Ciolacu, prezidențiabil PSD și prim-ministru al României, când a trebuit să ofere asigurări conform cărora, în cazul în care va ajunge la Palatul Cotroceni, va respecta angajamentele luate de țara noastră în cadrul NATO. Întrebat sâmbătă, la lansarea candidaturii la alegerile prezidențiale, cum ar proceda, ca președinte al României, în situația în care un stat aliat, de pildă Polonia, este atacat de Rusia, respectiv dacă va respecta angajamentele luate de țara noastră prin aderarea la NATO, Ciolacu a dat un răspuns pe lângă subiect, spunând că "este exclus ca Rusia să atace România".
Întrebarea jurnalistului nu s-a referit însă la un atac al Rusiei asupra României, ci viza obținerea unor asigurări din partea prim-ministrului României că, în situația în care va ajunge la Palatul Cotroceni, țara noastră va respecta inclusiv Articolul 5 din cadrul Tratatului NATO, care presupune în mod concret intervenția militară pentru apărarea unui stat aliat. Abia după 1 minut în care a dat dovadă, din nou, de incoerență și de o atitudine țâfnoasă și ursuză, prezidențiabilul PSD a transmis, neconvingător, că va respecta angajamentele luate de România.
Mai mult decât atât, nu este clar în baza căror considerente repetă Ciolacu, aproape cu fiecare ocazie, că este exclusă situația în care Rusia va ataca România. În acest context, jurnalistul Mircea Marian (publicația DeFapt) a atras atenția că Ciolacu are o abordare similară cu ceea a vectorilor pro-ruși de teapa premierului maghiar Viktor Orban și a europarlamentarei SOS Diana Șoșoacă. Merită punctat totodată că Ciolacu a respins categoric ideea reinstituirii serviciului militar obligatoriu, fără a prezenta o alternativă pentru soluționarea crizei de personal a Armatei Române. De asemenea, fermitatea cu care afirmă că este exclus ca Rusia să atace România e pe contrasens cu avertismentele lansate în ultimul an de înalți oficiali ai țărilor membre NATO, conform cărora un atac al Rusiei asupra Alianței este posibil într-un orizont de timp de 5-10 ani.
"Atacurile lui Ciolacu la Iohannis și PNL sunt petarde, adevărata problemă este mesajul șoșocist-orbanist: 'România nu va intra în niciun război!'.
Ciolacu îi transmite lui Putin că NU va respecta articolul 5 din Tratatul NATO. Poate mulți nu înțeleg această chestiune de fine tuning, de aceea o explic: un șef de stat NATO spune 'nu vrem război, dar suntem pregătiți de orice'. Când spui, sec, că nu intri în război - iar PSD-ului chiar nu-i păsa de asta - te adresezi alegătorilor lui Șoșoacă și lui Putin.
PS: la fel, respingerea armatei obligatorii, e ca și cum ai spune: 'Vladimir, pe aici poți să treci liniștit', mai ales după ce tu aloci doar 1,6% din PIB pentru apărare. Eu nu spun că e nevoie sau nu de armata obligatorie, dar, în funcție de evoluțiile din Ucraina, trebuie să ai opțiuni. Poate două luni de armată, ca în Croația, sau...
Pe scurt: Ciolacu dă masca jos și își arată fața șoșocistă", a precizat Mircea Marian într-o postare publicată pe Facebook.
Redăm dialogul dintre jurnalist și premierul Ciolacu:
Jurnalist: În discursul dvs. de mai devreme ați afirmat că nu veți lăsa ca România să fie atrasă într-un război cu Rusia. Cu toate acestea, să nu uităm că România este membru NATO. În calitate de membru NATO, România are niște obligații, cum ar fi de pildă respectarea Articolului 5 din Tratatul NATO. Ce veți face în aceste condiții în cazul în care, de exemplu, un stat membru NATO precum Polonia este atacat de Rusia? Veți respecta Tratatul NATO sau nu?
Ciolacu: Îmi permiți, îmi permiți, îmi permiți... să întrerup acest expozeu?! Credeți-mă, am mai multe informații! Este exclus ca Rusia să atace România! E exclus în acest moment de a exista un conflict între NATO și Rusia, un conflict direct. Cred că realizăm cu toții dimensiunea acestui conflict, dacă ar exista. De aceea eu am spus foarte clar: România nu intră în niciun război și nu va intra în niciun război. Cred că Rusia nici nu își permite să intre cu România într-un război. Și am mai spus foarte clar că voi susține necondiționat Ucraina în continuare în lupta de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.
Jurnalist: Asta înseamnă că veți respecta în totalitate obligațiile asumate de România ca membru NATO.
Ciolacu: Categoric.
Vedeți video de la minutul 27:07: