Nimic nu este mai neplăcut în fața lui Dumnezeu decât frumusețea urâțită, fecioria furată și naivitatea exploatată.
Biserica Ortodoxă din România, fidelă Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, readuce aminte că nimic cu adevărat moral și durabil nu se poate face cu forța sau prin viclenie, că inclusiv mântuirea presupune "acordul" omului, dorința lui în cunoștință de cauză. De aceea avem cateheză, explicații, conferințe, publicații, agenție de presă, radiouri și televiziune, scaunul Tainei Spovedanii.
Regretăm că doar prin dezvăluiri de presă - pe care le salutăm - sunt repuse pe agenda publică teme atât de importante. Pe fundalul tranziției și a pauperității din ultimele decenii, România a ajuns din păcate nu doar exportatoare de resurse naturale, ci inclusiv de carne vie, de oameni, de suflete în cele din urmă. Suntem printre primele țări la numărul de conaționali, femei și bărbați, care întrețin flagelul prostituției.
Cu atât mai mult ne doare, precum pe un părinte necazurile copiilor săi, faptul că hărțuirea sexuală este practicată acolo unde nu te aștepți, cum suntem și mai indignați că prădătorii sexuali, în orice mediu ar "vâna", se află sub protecția blestemată a unora intersați de material atât de mult încât calcă în picioare spiritul, chipul lui Dumnezeu din om.
La următoarea ședință a Sfântului Sinod, Biserica noastră va înființa un departament de asistență spirituală și juridică a persoanelor abuzate sexual și nu numai. Firește, această inițiativă mizează deja de acum pe o bună colaborare cu organele abilitate ale statului și cu societatea civilă.
Prin mandatul primit de la Dumnezeul întrupat, Biserica este, în ciuda slăbiciunilor propriilor ei slujitori, ultima avocată a umanității pentru că, precum spune Fericitul Nicolae de la Rohia (Steinhardt), nu putem cere puterii politice să facă pe pământ raiul din cer, dar să împiedice măcar instituirea iadului înainte de Judecată.
BPBOR