Miliardarul de origine rusă Pavel Durov, fondator al platformei Telegram, a fost reținut în Franța / Acuzațiile sunt grave și au legătură cu conținutul nefiltrat de pe Telegram: terorism, fraudă, trafic de droguri, spălare de bani și partajarea de conținut pedofil / Rușii și agenții lor de influență din Vest au reacționat vehement, acuzând Franța de totalitarism


Miliardarul de origine rusă Pavel Durov, fondator al platformei Telegram, a fost reținut în Franța / Acuzațiile sunt grave și au legătură cu conținutul nefiltrat de pe Telegram: terorism, fraudă, trafic de droguri, spălare de bani și partajarea de conținut pedofil / Rușii și agenții lor de influență din Vest au reacționat vehement, acuzând Franța de totalitarism

Pavel Durov, fondatorul miliardar și CEO al Telegram, a fost reținut, sâmbătă seară, pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris unde aterizase cu avionul său privat.

Potrivit TF1, Durov, care este și cetățean francez, era căutat în Franța din cauza unei investigații privind lipsa de moderare a Telegram, despre care autoritățile cred că a permis comiterea și continuarea unor activități infracționale grave, inclusiv pedofilie.

Reprezentanții Telegram nu au comentat imediat situația și nici autoritățile franceze.

Durov, care are o avere netă estimată la 15,5 miliarde de dolari, a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de social media VK (Vkontakte), pe care a vândut-o ulterior.

El a declarat că Telegram ar trebui să rămână o platformă neutră, rezistând diferitelor presiuni guvernamentale.

Potrivit lui Durov, Telegram blochează conturile și chatboții care colectează date sau care îndeamnă la violență.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, aprecia în martie anul curent că Telegram prezintă riscuri, deoarece „orice persoană poate crea un canal și începe să scrie ce vrea pe el”, dar prezintă și anumite beneficii, și anume, în comunicarea cu persoane din regiunile ocupate.

Controversații Tucker Carlson și Jackson Hinkle, cunoscuți pentru pozițiile lor publice prorusești, s-au arătat șocați de reținerea lui Durov, opinând că occidentalii doresc cenzurarea „adevărului” și că n-ar fi exclus ca Elon Musk, miliardarul deținător al platformei X (fostul Twitter) să fie următorul „pe listă”.

„Pavel Durov a părăsit Rusia atunci când guvernul a încercat să îi controleze compania de social media, Telegram. Dar, în cele din urmă, nu Putin a fost cel care l-a arestat pentru că a permis publicului să își exercite libertatea de exprimare. A fost o țară occidentală, un aliat al administrației Biden și membru entuziast al NATO, care l-a închis. Pavel Durov se află în această seară într-o închisoare franceză, un avertisment clar pentru orice proprietar de platformă care refuză să cenzureze adevărul la comanda guvernelor și a agențiilor de informații. Întunericul coboară rapid asupra lumii altădată libere. Iată interviul nostru cu Durov din urmă cu câteva luni”, a scris Tucker Carlson pe X.

Potrivit Le Parisien, arestarea lui Durov a fost realizată de ofițeri din cadrul Gendarmerie des Transports Aériens (GTA). Franco-rusul în vârstă de 39 de ani, care se întorcea din Azerbaidjan, cobora din avionul său privat însoțit de garda sa de corp și de asistentul său, potrivit TF1.

Pavel Durov figura pe lista persoanelor căutate (FPR) și era amenințat de un mandat de percheziție francez emis, pe baza unei anchete preliminare, de către Oficiul pentru minori (Ofmin) al Direcției naționale franceze de investigații criminale, însărcinat cu combaterea violenței împotriva minorilor. Mandul emis pe numele lui Durov se activa numai dacă acesta se afla pe teritoriul francez.

Pavel Durov urma să fie prezentat unui judecător de instrucție, sâmbătă seară, înainte de o eventuală punere sub acuzare duminică. 

Potrivit TF1, acesta ar fi însă acuzat de mai multe infracțiuni, care i-au fost notificate de către anchetatorii de la Onaf (Oficiul național francez de luptă antifraudă): terorism, fraudă, trafic de droguri, spălare de bani și partajarea de conținut pedofil.

Justiția franceză consideră că lipsa sa de moderare pe Telegram și lipsa sa de cooperare cu organele statului îl fac complice la numeroasele infracțiuni comise zilnic pe respectiva platformă.

Având în vedere grupurile sale de discuții care pot găzdui până la 200 000 de persoane, sistemul de mesagerie Telegram este acuzat că sporește potențialul viral al informațiilor false și proliferarea conținutului instigator la ură, neo-nazist, pedofil, conspiraționist sau terorist, mai scrie Le Parisien.

Telegram este un conglomerat de conţinut infracţional, susțin anchetatorii francezi. În prezent, de pildă, platforma este în atenţia publică pentru că difuzează ilegal meciurile din Ligue 1. Însă pe acest serviciu de mesagerie criptată, numeroase conturi sunt utilizate de crima organizată. Pe lângă terorism, cei mai periculoşi infractori pedofili folosesc Telegram pentru a face schimb de conţinut. „De-a lungul anilor, a devenit platforma numărul 1 pentru crima organizată”, spune un anchetator citat de TF1.

Miliardarul franco-rus nu a mai venit în Franța sau Europa de când a fost emis mandatul pe numele său. Cu toate acestea, el a călătorit adesea în Emiratele Arabe Unite, în țările fostei Uniuni Sovietice și America de Sud. Motivul prezenței sale pe aeroportul Le Bourget nu este, deocamdată, cunoscut.

După ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat - şi uneori explicit şi înşelător - pentru ambele părţi din război şi pentru politica din jurul conflictului. Aplicaţia a devenit mijlocul preferat de comunicare pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi pentru oficialii săi. De asemenea, Kremlinul şi guvernul rus o folosesc pentru a-şi disemina ştirile. Este, totodată, una dintre puţinele platforme în care ruşii pot accesa ştiri despre război.

Ambasada Rusiei în Franţa a declarat agenţiei ruse de ştiri de stat TASS că nu a fost contactată de echipa lui Durov, dar că a luat măsuri „imediate” pentru a clarifica situaţia.

Reprezentantul Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, şi alţi câţiva politicieni ruşi s-au grăbit să acuze Franţa că acţionează ca o dictatură. „Unele persoane naive încă nu înţeleg că, dacă joacă un rol mai mult sau mai puţin vizibil în spaţiul informaţional internaţional, nu este sigur pentru ele să viziteze ţări care se îndreaptă spre societăţi mult mai totalitare”, a scris Ulianov pe X.

Cine este Pavel Durov, omul care afirma recent că este tatăl biologic a peste o sută de copii

Pavel Durov s-a născut la Leningrad (azi Sankt Petersburg) la 10 octombrie 1984, dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Torino, Italia, unde tatăl său Valeri (doctor în filologie) își găsise un loc un muncă mai bine plătit. A frecventat școala primară în Italia, după care s-a întors în Rusia în 2001 și și-a continuat studiile la Gimnaziul Academiei din Sankt Petersburg. În 2006, a absolvit cu merite deosebite facultatea de filologie a Universității de Stat din Sankt Petersburg.

Durov are viziuni economice și politice libertariene; de asemenea este vegetarian și este de confesiune taoistă. A publicat câteva opinii anarho-capitaliste, în care și-a expus idei de dezvoltare a Rusiei. Cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a zilei sale de naștere, a donat un milion de dolari fundației Wikimedia.

În luna iulie a acestui an, afirmațiile sale, pe Telegram, privind paternitatea a peste 100 de copii au făcut înconjurul lumii, fiind redate de publicații importante. Iată ce a scris Durov pe canalul său de Telegram:

„Tocmai mi s-a spus că am peste 100 de copii biologici. Cum este posibil asta pentru un tip care nu a fost niciodată căsătorit și preferă să trăiască singur?

Acum cincisprezece ani, un prieten m-a abordat cu o cerere ciudată. Mi-a spus că el și soția lui nu pot avea copii din cauza unei probleme de fertilitate și mi-a cerut să donez spermă la o clinică pentru ca ei să poate avea copilul mult dorit. Am râs în hohote înainte să realizez că vorbea foarte serios.

Șeful clinicii mi-a spus că „materialul donator de înaltă calitate” era insuficient și că era datoria mea civică să donez mai mult spermă pentru a ajuta anonim cuplurile care nu pot avea copii. Mi s-a părut atât de nebunesc încât am devenit imediat convins că trebuie să donez.

Iar în 2024 rezultă că decizia mea din trecut a ajutat peste o sută de cupluri din 12 țări diferite să aibă copii. În plus, la mulți ani după ce am încetat să mai fiu donator, cel puțin o clinică de fertilizare in vitro (https://altravita-ivf.com/) încă mai are sperma mea congelată disponibilă pentru a fi utilizată anonim de familiile care doresc să aibă copii.

Acum intenționez să-mi fac public cunoscut ADN-ul, astfel încât copiii mei biologici să se poată găsi mai ușor între ei. Desigur, există riscuri, dar nu regret că am fost donator. Lipsa spermei sănătoase a devenit o problemă din ce în ce mai gravă la nivel mondial, iar eu sunt mândru că mi-am adus contribuția la atenuarea acesteia.

De asemenea, vreau să ajut la destigmatizarea întregii noțiuni de donare de spermă și să încurajez mai mulți bărbați sănătoși să o facă, astfel încât familiile care se luptă să aibă copii să se poată bucura de mai multe opțiuni. Sfidează convenția - redefinește norma!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.