Kremlinul îi îndeamnă pe rușii din regiunile învecinate cu Ucraina să nu mai folosească aplicațiile de dating. Ce alte sfaturi le-au mai fost comunicate rușilor, inclusiv militarilor, în contextul în care ucrainenii continuă să desfășoare operațiunea specială defensivă în regiunea Kursk


Kremlinul îi îndeamnă pe rușii din regiunile învecinate cu Ucraina să nu mai folosească aplicațiile de dating. Ce alte sfaturi le-au mai fost comunicate rușilor, inclusiv militarilor, în contextul în care ucrainenii continuă să desfășoare operațiunea specială defensivă în regiunea Kursk

Rusia le-a transmis locuitorilor din regiunile care se învecinează cu nord-estul Ucrainei să evite utilizarea aplicațiilor de dating, susținând că "inamicul le folosește în mod activ pentru a culege informații".

Avertismentul a fost lansat pe fondul operațiunii speciale pe care ucrainenii o desfășoară în regiunea Kursk din Rusia. Trupele ucrainene au reușit să înainteze constant și au preluat controlul unei părți semnificative din teritoriul regiunii. 

Mai precis, în cursul zilei de marți, Ministerul de Interne al Rusiei i-a îndemnat pe locuitorii din regiunile de graniță - Bryansk, Kursk și Belgorod - să se abțină de la utilizarea aplicațiilor de dating.

"Utilizarea serviciilor online de dating este puternic descurajată. Inamicul le folosește în mod activ pentru a culege informații", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, citat de agenția de presă rusă Interfax.

Avertismentul se extinde și asupra utilizării camerelor de supraveghere. 

"Inamicul (...) accesează de la distanță camere de supraveghere neprotejate, monitorizează totul, de la curți private la drumuri și autostrăzi strategice", a comunicat purtătorul de cuvânt, adăugând că "dacă nu este necesar, e mai bine să nu folosiți camere de supraveghere". 

Totodată, ministerul a sfătuit personalul militar să evite utilizarea telefoanelor care conțin date personale sensibile și să șteargă informațiile de contact ale soldaților capturați de forțele ucrainene.

"Este important să monitorizați și să moderați conversațiile, respectiv să ștergeți rapid conturile persoanelor capturate de inamic sau ale celor ale căror telefoane au fost compromise", a continuat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, ministerul a emis recomandări personalului militar și de aplicare a legii atât de a nu deschide niciun hyperlink din mesajele primite de la străini, cât și de a nu difuza videoclipuri de pe drumurile unde circulă vehicule militare. 

De ce a emis Rusia avertismentele descrise mai sus

CNN precizează că riscul de securitate implicat de utilizarea rețelelor sociale nu este unul ipotetic, căci există deja un istoric al unor soldați care au dezvăluit din greșeală informații sensibile folosind telefoanele lor în zonele de conflict.

Statele Unite și aliații săi – ne referim la Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit – au avertizat anul trecut că hackerii militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații. 

Iar atunci când, în anul 2023, un comandant de submarin rus a fost împușcat mortal în timp ce făcea jogging, presa rusă a raportat că ar fi putut fi vizat de un atacator care îl urmărea pe Strava, o aplicație populară de jogging. Comandantul, Stanislav Rzhitsky, folosea un profil public cu propriul său nume. A fost ucis în timp ce făcea jogging pe unul dintre circuitele sale obișnuite.

Totodată, după o lovitură efectuată de forțele ucrainene, care a ucis aproape 100 de soldați ruși în Makiivka - oraș ucrainean aflat sub ocupație - Ministerul rus al Apărării a declarat despre "cauza principală" a atacului că a fost reprezentată de utilizarea la scară largă a telefoanelor mobile de către soldații ruși. Pe de altă parte, unii oficialii au pus la îndoială această evaluare. 

Ca o consecință a evaluării Ministerului rus al Apărării, camera inferioară a Parlamentului Rusiei a propus pedepsirea soldaților ruși care sunt prinși folosind smartphone-uri în timp ce luptă în Ucraina. Parlamentarii au transmis că folosirea telefoanelor mobile conectate la internet - care pot astfel contribui la identificarea trupelor ruse sau a locației acestora - ar trebui să fie clasificată drept "abatere disciplinară gravă" și să fie pedepsită cu până la 10 zile de închisoare. Recidiva ar putea duce la o pedeapsă de până la 15 zile de închisoare. Legislația ar interzice, de asemenea, utilizarea altor dispozitive electronice destinate "în scop casnic", care permit înregistrarea video și audio, respectiv transmiterea datelor de geolocalizare.

Problema nu a fost ridicată doar în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. În 2018, Departamentul de Apărare al SUA a interzis personalului militar să folosească astfel de capabilități prevăzute cu funcții de geolocalizare, după ce a reieșit că Strava și alte aplicații de înregistrare a fitnessului ar putea prezenta riscuri de securitate pentru forțele din întreaga lume. Aplicația crease o hartă termică interactivă care a afișat 1 miliard de puncte de date de activitate, făcute publice de utilizatori, fiind dezvăluită prin această cale locațiile bazelor americane din țări situate pe întreg globul. (sursa: TVP World, CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.